Rohkema info nägemiseks:

METAPRINT AS

1
Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 12294; jälgijaid - 152. Arvustusi - 1; Artikleid 1+ "Kirjuta METAPRINT AS kohta arvamuslugu!"

METAPRINT AS hetkeolukord

Juba 12 294 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 152 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 3,2 punktiga ja kommenteeritud 14 korda.

Tegevusaruanne 2022

Euroopa üks suuremaid terasest aerosoolpakendite tootjaid – Metaprint AS on asutatud 1995. a.

Eesti omanikele kuuluv ettevõte omab tehaseid Tallinnas ja Pärnus.

Peamiselt on ettevõte keskendunud tehnilistele toodetele mõeldud aerosoolpakendite tootmisele, kuid sellele lisaks valmistatakse pakendeid ka toiduainetööstusele ning ilutoodetele.

Tehniliste toodete suuremad tootegrupid on ehituskeemia, värvid, määrdeained, samuti tehnilised puhastusvahendid. Toiduainepakendeid kasutatakse ennekõike vahukoore ja pagaritööstuses kasutatavate vormide määrimiseks mõeldud toodete pakendamisel. Ilutoodete puhul on tegu põhiliselt juuksehooldusvahendite ja raseerimisvahtudele mõeldud pakenditega. Uute lisandunud tootegruppidena võib välja tuua pakendid pestitsiididele ja putukamürkidele.

Lõppenud 2022. majandusaastal võeti arvele eelneval perioodil alustatud suuremahulisi investeerimisprojekte uutesse seadmetesse kogusummas 4,5 milj eurot. Jätkuvalt oli fookuses komponentide tehase tootmisvõimsuse kasv. Sedakorda oli tegu varasemalt alustatud projektide lõpetamisega. Lisandus üks otsakomponentide tootmise liin, mille käiku andmise järel võrdsustusid toodetavate otsade ja põhjade üldarv. Nagu eelmises tegevusaruandes sai välja toodud, kaasnes sellega 680 milj. otsa- ja põhjakomponendi tootmise võimekus. Tegu on keeruliste toodetega, mille järele on lisaks omavajadusele ka tugev nõudlus turul. Seetõttu näeme ette järgnevatel aastatel tootmisvõimsuse tõstmist esmalt 1 miljardi komplektini, hilisema laiendamise võimalusega kuni 1,2 miljardi komplektini. Seda siiski Tallinnasse uue rajatava tehase raames, kuna olemasoleva tehase ruumiprogramm on täielikult ammendunud. Tehase ehitusega plaanitakse alustada 2024 aastal, eeldatavalt valmib tehas 2025 I kvartali lõpuks.

Käesolev 2023. majandusaasta ei too endaga kaasa suuremahulisi investeeringuid tehnoloogiasse.

Saab olema vaheaasta, mil valmistatakse ette Eesti uue tehase projekti ja kogutakse rahalisi reserve.

Metaprint siseneb uude investeerimistsüklisse 2024. aasta I-II kvartali jooksul. Eeldatavalt kestab tehnoloogia uuendustsükkel 2027. aasta lõpuni.

Kuna Eesti maksuseadused arendustegevuselt soodustusi ei paku, ei too ettevõte eraldi välja antud tegevusele kulunud summasid. Saame siinkohal lakooniliselt nentida, et erinevateks testimisteks mõeldud materjalide soetusmaksumus oli üle 31 tuh. euro. Loomulikult arenduskulud tegelikkuses sellega ei piirdunud. Samuti tuleb arvesse võtta, et arendustegevusi viisid läbi ka Metaprint AS õdeettevõtted erinevates riikides.

Igapäevane äritegevus lõpmatute kriiside keskkonnas ei pakkunud ka 2022. majandusaastal turuosalistele hingetõmbepausi. Aasta algas pretsedenditu pakenditerase hinnatõusuga, mis ulatus ligi 80%-ni. See tõi omakorda kaasa pea 40% aerosoolpakendite hinnakasvu. Selliseid numbrilisi dünaamikaid polnud tööstusharu kunagi oma eksistentsi jooksul näinud. Nii järsk hindade kasv omas väga tugevat negatiivset mõju nõudlusele. Teatud tootegrupid, põhiliselt seotud DIY segmendiga kogesid nõudluse vabalangust. Esimesel poolaastal vähenes aerosoolvärvide müük kuni 60%. Löögi all olid ka mitmed teised hobitegevuse tootegrupid. Samas ei saa ka kogu nõudluse kadu panna röögatu hinnatõusu arvele, lõdvenenud Covid-19 piirangud viisid inimeste fookuse kodustelt tegevustelt tagasi reisimise ja väljas aja veetmise juurde. Sinna suundus ka lõpptarbijate rahavoog. Tööstustarbijad jätkasid suhteliselt tugeva nõudlusega, kuna Covid-19 ajal kokku kogutud tellimusportfelle ei olnud veel realiseeritud. Kokkuvõttes vähenes tehniliste aerosooltoodete turg Euroopas ligi 25%. Samas suutis Metaprint pääseda 10% mahu langusega, mis tõestas taaskord meie võimet turu keskmisest paremini hakkama saada.

Kasumlikkust hakkas rängalt mõjutama suvel alanud energiakandjate hinnakasv, mis saavutas oma tipu augustis. Metaprindil õnnestus anda ka omapoolne tagasihoidlik panus ligi täiendava 1 milj.

euro eraldamisega riikliku Eesti Energia kasumi reale. Eesti poliitikute veendumuse kohaselt on meie majandussüsteem immuunne naaberriikide valitsuste toetuspoliitikate suhtes ja Eesti ettevõtjaid selline konkurentsi moonutamine ei mõjuta. Vireleva töötleva tööstuse piinade kiiremaks lõpetamiseks peeti mõistlikuks hoopis tõsta energiakandjate ülekandetasusid. Üldist ettevõtjate tusameelt suutis leevendada majandusministri initsiatiiv iga töötleva tööstuse ettevõtte juurde riigi kulul infotahvel panna. Antud projektist saavutatavat positiivset tulemit saame välja tuua järgnevates tegevusaruannetes, kui peaks realiseeruma õnn vähemuspakkumuse teel soetatud sildi tekkimisel meie tagasihoidliku käitise ette. Muude vähemoluliste majanduskeskkonda mõjutavate teguritena saab välja tuua jätkuvalt brutaalset inflatsiooni ja intressimäärade väga kiiret

METAPRINT AS kontaktid

Koostööpartnerid

Ettevõtte suurimad koostööpartnerid

EE- Eesti

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.