Rohkema info nägemiseks:

VIKING MOTORS AS

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 5421; jälgijaid - 44. Arvustusi - 1; Artikleid 1+ "Kirjuta VIKING MOTORS AS kohta arvamuslugu!"

VIKING MOTORS AS hetkeolukord

Juba 5421 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 44 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,9 punktiga ja kommenteeritud 24 korda.

Tegevusaruanne 2022

Viking Motors AS põhitegevuseks on KIA, Peugeot ja Cadillac sõidukite müük ning KIA, OPEL, Peugeot, Cadillac, SAAB, Corvette ja Hummer sõidukite hooldus, remont ja varuosade müük.

Viking Motors AS'i müügitulu oli 2022. aastal 38 138 tuhat eurot (2021. aastal 42 787 tuhat eurot) ja kasumiks kujunes 862 tuhat eurot (2021.

aastal oli kasum 803 tuhat eurot). Kokku müüdi 2022. aastal 1 064 uut ja 390 kasutatud sõidukit (2021. aastal müüdi 1 436 uut ja 520 kasutatud sõidukit). Ettevõtte äritegevuses ei esine olulisi hooajalisi kõikumisi.

Aruande koostamise ajal kättesaadavate Statistikaameti andmete kohaselt langes kiire hinnatõusu tulemusel Eesti majandus 2022. aasta kolmandas kvartalis 2,4%. Statistikaameti sõnul oli kolmandas kvartalis tugevaima positiivse panusega majandusele kutse-, teadus- ja tehnikaalane tegevus. Negatiivseim panus tuli põllumajandusest ning energeetikast ja kinnisvaraalasest tegevusest. Samuti omas majandust pidurdavat mõju hulgi- ja jaekaubandus. Eesti Panga hinnangul kasvab 2023. aastal majandus peamiselt valitsussektori suurenevate kulutuste najal 0,4%ni. 2022. aastal kasvas energiahindade plahvatusliku tõusu tagajärjel tarbijahinnaindeks 2021. aasta keskmisega võrreldes 19,4%.

2023. aastaks ennustab Eesti Pank hinnatõusuks 9,3%. Jaekäibe kogumaht kasvas Eestis 2022. aastal Statistikaameti andmetel jooksevhindades 18,0%. Mootorsõidukite ja mootorrataste hulgi- ja jaemüük ning remont kasvas aastaga 17,2%. AMTELi andmetel müüdi Eestis 2022. aasta kokkuvõttes 20 426 uut sõiduautot ehk 8,6% vähem kui 2021. aastal. Aruandeaasta viimasel kolmel kuul aga uute sõiduautode müük kasvas 11,6% peamiselt autode kättesaadavuse paranemise tõttu. Eesti tarbijate kindlustunne on 2022. aasta teisel poolel olnud erakordselt madal. Eesti Panga sõnul jäi 2021. aasta kolmandasse kvartalisse II pensionisamba rohkem kui miljardi euro suurune väljamakse, mis lubas klientidel rohkem kulutada. See lõi ka kõrge võrdlusbaasi, mille ületamiseks tarbijatel praegu jõudu napib.

2022. aasta lõppes Viking Motors AS’ile edukalt. Ettevõtte saavutas eesmärgiks seatud tulemused ja lõpetas aasta rekordilise kasumiga.

Aruandeaastal jätkusid uute autode tarneraskused, mis samas andsid võimaluse teenida kõrgemat kasumimarginaali. Tükiliselt müüdi uusi autosid aasta varasemast vähem ja seetõttu jäi ka müügitulu aasta varasemale alla. Edukalt arenes Viking Motors AS’i täisteenusrendi teenus, mille kliendid on hästi vastu võtnud.

KIA sõidukite tarne ja saadavus oli mõnevõrra parem teistest ettevõtte poolt esindatud brändide saadavusest, kuid elektri- ja hübriidautode osakaal müükides oli defitsiidi tõttu endiselt marginaalne. KIA sõidukite müügiga on ettevõte kindlustanud endale tugeva positsiooni Baltikumi autoturu esimese nelja hulgas, positsioneerides Eestis suisa kolmandale kohale. Müüduimad mudelid olid KIA Sportage linnamaastur ja KIA

Ceed mudelipere. 2023. aastal on uutest mudelitest Viking Motors AS’i valikusse oodata ennekõike KIA E-Niro elektriautot ja Peugeot 408 keskklassi SUV’d.

Energia- ja ressursisäästu suurenemiseks jätkatakse tegutsemist vastavalt emaettevõtte Tallinna Kaubamaja Grupp AS’i jätkusuutlikkuse grupiülesele strateegiale.

Viking Motors AS toetas Eesti laskesuusatajaid Kalev Ermitsat ja Regina Ermitsat, tennisist Maria Lota Kauli ning kergejõustiklast Jander Heili.

Ettevõtte tegevusega võivad kaasneda mitmed finantsriskid, millest olulisemat mõju avaldavad likviidsusrisk, krediidirisk ja tururisk (s.h valuutakursi risk ja intressimäärarisk). Finantsriskide juhtimine on ettevõtte juhatuse pädevuses ja sisaldab riskide määratlemist, mõõtmist ja maandamismeetmete tõhususe kontrollimist. Finantsriskide juhtimise eesmärk on finantsriskide maandamine ja finantstulemuste volatiilsuse vähendamine. Finantsriskide juhtimisel juhindub ettevõte sisemiselt kehtestatud riskijuhtimise strateegiast. Järelvalvet juhatuse poolt riskide maandamiseks võetud meetmete üle teostab ettevõtja nõukogu.

Likviidsuse ehk ettevõtte tegevusest tulenevate kohustuste täitmiseks piisavate rahaliste vahendite olemasolu efektiivseks tagamiseks on kasutusel ettevõtte emaettevõtte Tallinna Kaubamaja Grupp AS'i ja tema tütarettevõtjate pangakontode ühtne kontsernikonto, mis võimaldab kontsernikonto liikmetel kasutada kontsernikonto rahalisi vahendeid kokku lepitud limiitide piires. Majandusaasta lõpu seisuga oli ettevõttel vabu rahalisi vahendeid sularaha ja pangakontode näol 5 tuhat eurot (2021. aastal 390 tuhat eurot). Käibekapital oli 31. detsember 2022 seisuga negatiivne 1 261 tuhat eurot (2021. aastal negatiivne 255 tuhat eurot). Negatiivne käibekapital on kõrge varude käibekiirusega jaekaubandusettevõtetes tavapärane. Ettevõttel on lühiajaliste kohustuste katteallikana jätkuvalt tugev igapäevane äritegevuse rahavoog.

Juhtkonna hinnangul ei ole ettevõttel likviidsusprobleemi.

Krediidirisk on risk, et ettevõttel tekib rahaline kaotus, mis on põhjustatud finantsinstrumendi teise osapoole poolt, kuna viimane ei suuda oma kohustusi täita. Ettevõte on avatud krediidiriskidele, mis tulenevad äritegevusest (peamiselt nõuetest) ning investeerimistegevusest, s.h.

deposiitidest pankades ja finantsasutustes. Tulenevalt jaemüügi spetsiifikast ei ole ettevõte avatud olulistele krediidiriskidele. Seisuga 31.

detsember 2022 väljendab maksimaalset krediidiriski nõuete summa suuruses 916 tuhat eurot (31.12.2021 516 tuhat eurot).

Valuutarisk on risk, et finantsinstrumentide õiglane väärtus või rahavood kõiguvad tulevikus vahetuskursi muutuste tõttu. Aruandeperioodi lõpu seisuga ei olnud ettevõttel olulisi euroga mitteseotud valuutades fikseeritud finantsvarasid ja -kohustusi.

Intressiriskina käsitletakse sellist riski, kus intressimäära tõustes võib kohustustelt tasutavate intressikulude suurenemine märkimisväärselt mõjutada ettevõtte tegevuse tulemuslikkust. Ettevõtte intressirisk tuleneb peamiselt pikaajalistest EURIBORiga seotud ujuva intressimääraga laenukohustustest. 6 kuu EURIBOR kerkis aruandeaasta lõpuks tasemele 2,693%. Majandusanalüütikute hinnangul võib EURIBOR jõuda 2023.

aastal 3% tasemele. Juhul, kui ujuva intressimääraga finantskohustuste intressimäärad oleksid 31.12.2022 seisuga olnud 1 protsendipunkti

VIKING MOTORS AS kontaktid

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.