Rohkema info nägemiseks:

NORMA AS

1
Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 11272; jälgijaid - 379. Arvustusi - 1; Artikleid 1+ "Kirjuta NORMA AS kohta arvamuslugu!"

NORMA AS hetkeolukord

Juba 11 272 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 379 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,3 punktiga ja kommenteeritud 106 korda.

Tegevusaruanne 2022

Tegevusvaldkond

AS Norma (edaspidi ka “ettevõtja”) peamine tegevusvaldkond on autoohutusrihmade ja nende komponentide tootmine ja müük.

Valmistatakse ka autodetaile ning stantse ja plastivaluvorme pressidele. Inseneriteenust osutatakse autoohutussüsteemide ning ohutusrihmade komponentide väljatöötluse ning adapteerimise vallas.

Tegevuskeskkonna areng

Turud 58% AS Norma käibest jõuab lõppkliendini emaettevõtja, maailma suurima autoohutussüsteemide tarnija, Autolivi gruppi kuuluvate ettevõtjate kaudu.

Autoohutuse toodete turg sõltub 2 tegurist: sõiduautode müük ja ohutustoodete osatähtsus auto kohta. Keskmiselt suurenes ohutustoodete osa igas autos 2022. aastal 6%. Autolivi grupi turusosa oli 43% ja käibe orgaaniline kasv ulatus 14%-ni (2021: 8%), samas autotööstuse kasv oli 6,6%.

Majanduskeskkond Eestis

AS Norma ekspordib 97% (2021: 97%) oma toodangust. Meie partneriteks on autotootjad ja nende allhankijad. See on tööstusharu, kus hinnasurve on erakordselt tugev ning pidev müügihinna langus on norm. Samas impordib AS Norma enamuse materjalidest, mille hind on suuresti sõltuv tooraine hindadest maailmaturul. 2022. aastal jätkus aasta varem alanud terase ja teiste metallide hinnatõus. Ettevõtja tootmiskulud sõltuvad ka elektri ja gaasi hinnast, mille tase 2022. aastal tegi läbi märkimisväärse tõusu igal pool. Tööjõukulud moodustavad 29% ettevõtja käibest, mistõttu on kiire palgakasv Eestis oluliseks teguriks ettevõtja konkurentsivõime arengus.

AS Norma arengut Eestis piirab ka tootmistehnoloogiate allhankevõimaluse vähesus Eestis.

Äritegevuse hooajalisus

AS Norma toodete lõppklientidel – rahvusvahelistel autootjatel on reeglina tehased suletud mõneks nädalaks juulis-augustis, samuti detsembris jõulude ja uusaasta vahelisel ajal. Neil perioodidel on ka AS Norma kui tarnija käive madalam.

Majandusaasta sündmused

Tootmine 2022. aastal tootmismahud kasvasid kõigis segmentides. Seoses tootmise ületoomisega ALV Poola ja Saksa ettevõtetest suurenes taas autoohutusrihmade tootmine, mille müük küündis 21 (2021: 17) miljoni euroni.

Enim toodetakse AS Normas endiselt autoohutusrihmade komponente, nende müük (49,1 miljonit eurot) tõusis 16% moodustades 55% (2021: 56%) käibest. Auto ohutussüsteemi alamkooste müüdi 2022. aastal 14,5 (2021: 11,7) miljoni euro eest (kasv 24% vs 2021).

Kvaliteedi juhtimine

Ettevõtja kvaliteedijuhtimissüsteem vastab järjepidevalt IATF 16949 nõuetele. TÜV Rheinlandi poolt välja antud autotööstuse erinõuetele IATF 16949 vastavuse sertifikaat kehtib kuni 26.detsember 2024.

Kvaliteedi tagamist toetavad Autolivi visooon – Päästa rohkem elusid -, missioon ja peamised käitumisviisid ning strateegiad, Q5 - kvaliteet kõikides aspektides ja tootmissüsteem APS.

Toodete kontrollimist ja katsetamist tootmises ja ISO/IEC 17025 nõuetele akrediteeritud katsekeskuses teostavad suurte kogemustega töötajad kasutades kaasaegseid vahendeid.

NORMA AS kontaktid

Koostööpartnerid

Ettevõtte suurimad koostööpartnerid

EE- Eesti

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.