Rohkema info nägemiseks:

VÄÄTSA AGRO AS

2
Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 14067; jälgijaid - 105. Arvustusi - 1; Artikleid 1+ "Kirjuta VÄÄTSA AGRO AS kohta arvamuslugu!"

VÄÄTSA AGRO AS hetkeolukord

Juba 14 067 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 105 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 5,0 punktiga aga kommenteeritud ei ole.

Tegevusaruanne 2022

Eesti keskmine piimahind oli 2022. aastal kõrgem kui kunagi varem - 0,478 eurot kilogrammi kohta (2021. aastal 0,322 eurot kilogrammi kohta).

2022. aasta näitas samuti põhiliste sisendkulude, nagu näiteks sisseostetud sööt (mais, soja, rapsikook), väetised, kütus ja elekter, turuhindade olulist kasvu. Venemaa rünnak Ukraina vastu, mis algas 2022. aasta veebruaris ainult võimendas seda probleemi, kuna Ukraina, Venemaa ja

Valgevene on enamiku eelpoolnimetatud toodete suurtootjad ja eksportijad. Seega seni, kuni

Venemaa agressioon Ukraina vastu kestab, on eelpoolnimetatud toodete kättesaadavuse ja hinna osas ebakindlus.

2019. aasta viimastel kuudel alanud Covid-19 pandeemia jätkus 2022. aastal. 2021. aastal oli kaks

Covid-19 lainet – üks kevadel ja teine sügisel. Kolmas ja kõige nakkavam laine (põhjustatud

Covid-19 delta tüvest) algas 2022. aasta alguses. Üldiselt õnnestus ettevõttel Covid-19 pandeemia juhtimine hästi ja sellel ei olnud olulist finatsilist või operatsioonilist mõju ettevõtte tegevusele.

Kõige kriitilisem teema oli töötajate olemasolu, kuna paljud töötajad olid nakatunud ja pidid olema isolatsioonis. Alates Covid-19 pandeemia algusest on ettevõte pööranud tähelepanu oma töötajate turvalisusele ja kehtestanud vajalikke turvalisust tagavaid ja ennetavaid meetmeid koroonaviiruse leviku riski minimeerimiseks. Kui võimalik, julgustati töötajaid töötama kodus, erinevate vahetuste ja töötajate vahelised kontaktid olid piiratud, kättesaadavaks tehti käte desinfitseerijad ja meditsiinilised maskid.

Põllumajandus on läbi aegade seisnud silmitsi erinevate kontrollitavate kui ka mittekontrollitavate riskifaktoritega, mis mõjutavad olulisel määral ettevõtte äritegevust – ilmastik, kokkuostu- ja müügihinnad, hooajaline tööjõupuudus, haiguspuhangud. Sellest lähtuvalt peab juhtkond konkurentsivõimelisuse säilitamiseks paremini suutma mõista kui ka ennetada erinevaid põllumajanduslikke riske. Vaatamata väljakutseid esitavale olukorrale jätkab ettevõte keskendumist piima- tootlikuse parandamisele piimatootmise poolelt ning põllukultuuride saagikuse parandamisele põllumajanduse poolelt. Läbi ettevõtte finantsjuhtimise (eelarved, iganädalased rahavood, igakuised bilansi ja kasumiaruande detailsed ülevaated, kindlad lepingulised tehingupartnerid, pidev turu- ja keskkonna analüüs) on ettevõtja eesmärk tagada pikaajaline jätkusuutlik tegevus. Sarnaselt teiste valdkondadega, on ka piimakarjakasvatuses suund järjest suuremate farmide ehitamisele. Suuremate farmide eelis seisneb mastaabisäästus ja on majanduslikult tasuvamad ja konkurentsivõimelisemad. Üheks konkurentsis püsimise eelduseks on pidev tootmisse investeerimine.

Ettevõtte intressimäära risk tekib pikaajalistest laenudest. Muutuva intressimääraga laenud tekitavad Ettevõtte rahavoogude intressimäära riski. Hinnarisk tuleneb sisendite hinna ja müügihindade potentsiaalsest volatiilsusest. Suurimad kuluartiklid, mida Ettevõte oma tegevuses kasutab, on turul kaubeldavad kaubad. Seega ei ole ettevõttel otsest kontrolli nende sisendite hinnale. Suurimad sellised kuluartiklid on sisseostetud sööt, väetised, energia ja kütus. Kus võimalik ja peetakse vajalikuks, maandab Ettevõte hinnariski fikseerides sisendite hinnad. Piima hind võib samuti olla volatiilne, kuid Ettevõte ei maanda piima hinna muutuse riski. Valuutakursi riski ei ole, kuna kõik maksed tehakse eurodes.

Aktsiaseltsi Väätsa Agro põhitegevuseks on põllumajandussaaduste tootmine ja turustamine. 2022.

aasta müügitulu oli 18 419 678 eurot (2021.a: 11 180 042 eurot), millest 82% ehk 15 109 736 eurot moodustas piima müügist saadud tulu (2021. a: 9 331 491 eurot). Piima müügitulu suurenes võrreldes eelmise aastaga 5 778 246 eurot ehk 62%. Füüsilises kaalus suurenes piima müük võrreldes 2021. aastaga 1%.

2022. aastal kasutati kokku 4 422 ha maad. Aasta lõpu seisuga oli aktsiaseltsi omandis 2 546 ha, kasutusvalduses 33 ha ja pikaajalisel rendil 1 843 ha maad.

Aruandeaastal investeeriti põhivarasse 1 403 879 eurot, (2021.a: 569 724 eurot). 2022. aastal osteti maad 134 160 euro väärtuses hooneid renoveeriti 206 463 euro väärtuses ning masinaid ja seadmeid osteti 1 043 508 euro väärtuses, muud soetused ja lõpetamata projektid ning ettemaksed 19 748 eurot. 2023. aastal on kavas poole miljoni euro väärtuses soetada masinad, seadmeid ja

VÄÄTSA AGRO AS kontaktid

Koostööpartnerid

Ettevõtte suurimad koostööpartnerid

EE- Eesti

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.