Rohkema info nägemiseks:

TERVISE PARADIIS OÜ

3
Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 3452; jälgijaid - 65. Arvustusi - 1; Artikleid 1+ "Kirjuta TERVISE PARADIIS OÜ kohta arvamuslugu!"

TERVISE PARADIIS OÜ hetkeolukord

Juba 3452 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 65 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,5 punktiga ja kommenteeritud 300 korda.

Tegevusaruanne 2022

OÜ Tervise Paradiis tegevusaladeks on spaa- ja lõõgastuspakettide pakkumine, taastusravi- ja rehabilitatsiooniteenuse osutamine, veeatraktsioonide korraldamine, külastajate majutamine ja toitlustamine, jaekaubandus ning konverentsiteenuste korraldamine.

2022 aasta esimestel nädalatel võis loota, et kaks aastat Eesti ja maailmamajandust raputanud koroonaviiruse poolt põhjustatud ränkraske kriis võib kõnealusel aastal leevenema hakata ning (turismi)ettevõtjad, sh. OÜ Tervise Paradiis, vaatasid lähitulevikku lootusrikkalt. Kuid veebruarikuu 24. kuupäeval puhkes Eestist mitte väga kaugel sõda, kui agressorist idanaaber Venemaa tungis kallale Ukraina riigile.

Just sõda, mille puhkemist väga vähesed ette kujutada oskasid ja sellest sõjast tingitud erinevad mõjud on vaieldamatult kõige rohkem ettevõtet 2022. aasta jooksul ümbritsevat majanduskeskkonda kujundanud ja muutnud tegurid.

Esiteks valitses turismiturul esimeste sõjakuude jooksul äärmiselt ebaselge olukord, kus situatsioonist arusaamist, tunnetust ja tegutsemisjulgust otsisid nii ettevõtted kui ka kliendid. Oli selgelt tunda, et eriti mõjutas see turismiteenuste tarbimisotsuseid Soome lahe põhjakaldal. Just koroonaviiruse surutisest tärkama hakkav soov taas reisida põrus uuesti madalseisu.

Mõnede kuude pärast esimesest šokist ülesaamise järel turismiteenuste tarbimine hakkas küll taas kasvama, kuid järgmise väga suure mõjuna jõudis kohale energiahindade kallinemise uus vaatus. Venemaa erinevad suhteliselt odavad energiakandjad, mida Euroopa riigid olid senini sügavamat analüüsi tegemata importinud ning milledel oli kergekäeliselt lubatud saavutada märgatav turuosa riikide energiaportfellis, said kiiremas või natuke aeglasemas rütmis Euroopa Liidu impordikeelud.

Suvekuudel võis tajuda lausa paanikat, kui vaadati eesolevat talve. Ei olnud selge, kas meie piirkonna majandustel õnnestub niivõrd kiiresti leida alternatiive Venemaa ära kukkunud energiakandjatele eelseisvaks külmaks perioodiks. Ülikiirusega hakkasid Euroopa riigid, sh. Eesti, ehitama uusi energiainfrastruktuuri objekte uues olukorras energiavarustuse tagamiseks. Ühte kitsasse ajavahemikku pressitud uute energiakandjate tarnelepingute sõlmimine ajas teatud hetkedel hinnad seninägematutesse kõrgustesse. 2022. aasta augustis oli ajaperiood, kus elektrienergia mWh hind elektribörsil oli 4000 eurot.

OÜ Tervise Paradiisi jaoks jõudis energiakriisi järgmine vaatus kätte juba märtsikuus, kui ettevõtte senine elektrienergia tarnija teatas senise fikseeritud hinna lepingu (mis oleks pidanud kehtima aasta lõpuni) ühepoolsest muutmisest. See ühepoolne lepingumuutus tähendas järgnevatel kalendrikuudel ettevõtte jaoks mitmekordset elektrienergia hinna tõusu.

Kuna tegu oli müüjapoolse ühepoolse lepingu muutmisega, milliseks tegevuseks OÜ Tervise Paradiis hinnangul ei ole lepingulist alust ega- õigust, esitas ettevõtte oma huvide kaitseks hagiavalduse kohtusse. Esialgset kohtulahendit võib aga loota alles 2023. aasta jooksul.

Järgmine suur negatiivne energiamõju saabus novembris-detsembris, kui Pärnu piirkonna soojusenergia tarnija kooskõlastas

Konkurentsiametiga uue piirhinna ning selle tulemusena tõusis soojusenergia hind klientide sh. OÜ Tervise Paradiisi jaoks senisega võrreldes sisuliselt kahekordseks.

Soojaenergia hinnatõusu peamine mõju jõuab aga ettevõtte majandustulemustesse 2023. aastal.

Erinevate energiahindade mõju ei jõudnud ettevõtteni mitte ainult läbi otseste energiakandjate hinna tõusu. Kuna energiahind mõjutab kõiki majanduselus osalejaid, siis samamoodi kiires tempos hakkasid tõusma sisse ostetavate kaupade ja teenuste hinnad. Kõige suurem mõju oli sisse ostetavate toidukaupade hinna väga kiirel tõusul, kuid sisuliselt kallinesid ettevõtte jaoks kõik ostetavad teenused ja kaubad.

Kuna mõnikord ei ole halba ilma heata, siis tõeliselt erakorralise positiivse tulemuse tõi ettevõttele püüdlus suruda mingitesse ettearvatavatesse raamidesse 2023. aasta elektrienergia hinda. Oli ju selge, et alates 1. jaanuarist 2023 on ettevõtte tarbitav elektrienergia hinnastatud börsipõhiselt ning 2022. aasta teise poole börshinna keskmine suurusjärk oli olnud sellistel tasemetel, mis suure tõenäosusega ei oleks võimaldanud 2023. aasta jooksul kasumliku majandustegevust kuidagi teostada.

Mingisugusegi hinnaraamistiku saavutamiseks ostis ettevõtte erakorralise tehinguna novembri alguses Fortum OY-lt Nordpool elektribörsi süsteemihinna 2023. aasta futuuri baaskoormusele 0,8 mWh hinnatasemelt 128,5 eurot/mWh. Saatuse tahtel järgnes ostule futuuri kallinemine

NASDAQ börsil ühe kuu jooksul hinnatasemetele üle 200 euro mWh. Ettevõtte otsustas kiiresti väljakujunenud olukorras mitte jätta futuuri ostust tulenevat (osalist) hinnagarantiid 2023.aastaks kehtima, vaid müüs tehingu tervikuna Fortum OY-le uuesti maha hinnatasemelt 215 eurot/mWh.

Läbi kõnealuse futuuri ostu-müügi tekkis ühekordne ja erakorraline finantstulu. Kassapõhiselt laekub kõnealune tulu ettevõttele aga 2023.aasta jooksul (igakuiste laekumistena).

Hoolimata ühiskonda vallutanud sõja- ja energiateemadest õnnestus siiski 2022. aasta jooksul tegeleda ka põhitegevusega ning suures pildis, hoolimata täiesti erakorralisest taustplaanist, päris edukalt.

Suvekuudeks oli esimene suur ehmatuslaine klientide meeltes osaliselt taandunud ning ettevõtte jaoks olulised suvekuud kulgesid peaaegu tavapärases töörütmis. Klientuur tuli ettevõtte teenuseid tarbima peamiselt kodumaalt, Lätist ja Soomest. Tasub ära märkida, et mõnevõrra kahanes kodumaiste klientide arv (peale koroonakriisi aegseid rekordeid), kenasti kasvas Läti klientide hulk ning lõpuks asus mõningasele taastumise teele ka koroonakriisi tulemusena kokku kukkunud Soome turg.

TERVISE PARADIIS OÜ kontaktid

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.