Rohkema info nägemiseks:

TALLINNA HOIU-LAENUÜHISTU TÜH

1
Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 4747; jälgijaid - 43. Arvustusi - 0; Artikleid 0 "Kirjuta TALLINNA HOIU-LAENUÜHISTU TÜH kohta arvamuslugu!"

TALLINNA HOIU-LAENUÜHISTU TÜH hetkeolukord

Juba 4747 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 43 Storybooki kasutajat. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid puuduvad samuti.

Tegevusaruanne 2022

Ülevaade organisatsioonist

Tallinna Hoiu-Laenuühistu (edaspidi THLÜ) on füüsiliste ja juriidiliste isikute hoiundus- ja laenundusalaseks teenindamiseks loodud finantseerimisasutus, mille eesmärgiks on ühistegevuse kaudu liikmetele teenuste osutamine. THLÜ on asutatud Tallinnas, 17.juunil 2010.aastal. Ühistu tegutseb liikmelisuse alusel ja on moodustatud territoriaalsuse põhimõttel, mille tegevuspiirkonnaks on Eesti Vabariigi territoorium. Alates 2015.aastast on oma liikmete teenindamiseks avatud hea asukohaga, kaasaegne ja mugav THLÜ esindus Tallinna kesklinnas aadressil Narva mnt 2, Tallinn. Lisaks Tallilnna esindusele on THLÜ avanud esinduse ka Tartu kesklinnas aadressil Küüni tn 7, Tartu.

THLÜ tegevus põhineb aastatega väljatöötatud ärimudelil, mis on nende aastate jooksul tõestanud oma efektiivsust. THLÜ majandustegevus on orienteerutud kindlale kliendigrupile ning tehingutele, seeläbi maandades majandustegevuses võetavaid riske. THLÜ-t võib pidada järjepidevalt suureneva liikmete arvuga arenevaks finantsettevõtteks, mille eduka käekäigu eest seisavad liikmeskond, juhtkond ning töötajad ühiselt.

THLÜ põhiliseks väärtuseks on klientide rahulolu ühistu poolt pakkuvate teenustega. Nii peetakse esmatähtsaks väärtuseks hoiuseintresside stabiilset maksmist kliendile sobival tähtajal ning paindlike laenutingimuste pakkumist. Laenude väljastamisel keskendutakse nii laenuotsuse tegemise kiirusele kui ka laenude vastutustundliku väljastamise aspektile. Seega on THLÜ oluliseks printsiibiks – hinnata kliendi aega ja tema vajadusi läbi teeninduskvaliteedi.

THLÜ peamisteks klientideks on hoiustajad, kes on saavutanud teatava majandusliku heaolu, kuid kasutavad ühistu teenuseid selleks, et veelgi suurendada oma kapitali, hoiustades ja kogudes intresse. THLÜ hoiuste intressimäärad üheaastaste tähtajaliste hoiuste pealt on 5,5% ning kaheaastased tähtajalised hoiused on juba 6% intressimääraga, mis on turul aja jooksul olnud üks kõrgemaid protsendimäärasid.

Tähtsamad sündmused 2022

Aruande aastal jätkus tegevus põhikirja järgselt. 2022. aastal nii hoiuste kui laenude mahud kasvasid, 31.12.2022 seisuga on meil liikmeid kokku 2360. Laene väljastati nii era - kui juriidilistele isikutele. Eraklientidele väljastati nii koostöölepingu ning sissetulekuga tagatud tarbimislaene ning muu tagatisega laene, milleks on kinnisvarahüpoteek või usaldusväärne käendus. Laenu väljastamise otsuseid tehti alati pärast taotleja ning käendaja krediidivõimelisuse põhjalikku analüüsi. Laenutaotlused, analüüsi tulemused vaatas läbi ning lõplikku laenu andmise otsustas kolmeliikmeline laenukomitee.

Eeltoodut kokkuvõttes saavutas THLÜ 2022.aastaks püstitatud eesmärgid, suurendades oma positsiooni turul ning kasvatades nii hoiuste- kui ka laenuportfelli, nii era- kui juriidiliste isikute osas. Eesmärgid täideti, tagades samaaegselt ühistu liikmete vajaduste kvaliteetne täitmine.

2023 majandusaastat mõjutav keskkond

Eesti Panga andmetel on ettevõtete majandustulemused viimase ajani püsinud valdavalt head ja tööpuudus madal. Lisaks on tänu varem kogutud puhvritele ettevõtete ja majapidamiste vastupanuvõime lühiajalisele majanduslangusele ja sissetuleku kadumisele säilinud. Majanduse edasise käekäigu suhtes on siiski palju ebakindlust. Lisaks on elukallidus kiirelt kasvanud ja intressimäärade tõus on praeguseks vaid osaliselt laenuteenindamise kuludesse edasi kandunud. Seetõttu valitseb endiselt risk, et maksevõime väheneb ja viivislaenude osakaal suureneb.

Eesti Panga märtsikuisel makroprognoosil põhineva baasstsenaariumi realiseerumise korral kerkib viivislaenude osakaal 2023. a veebruari 0,3 %-lt järgmisel aastal 0,6%ni. Kui euribor kasvaks 6%ni, ulatuks viivislaenude osakaal ettevõtete laenude puhul 1,2%ni, tarbimislaenude puhul 2,5%ni.

Eesti Pank hindab intressimäärade muutuse otsest mõju maksevõimele tagasihoidlikuks, kuid nende tõus alandab majandusaktiivsust, mille tulemusel kasvab tööpuudus ja seeläbi väheneb ka laenumaksevõime.

Teoreetiliselt hinnates oleme majandustsükli languses, mida tähistab tugev inflatsioon, millega kaasneb ka intressitaseme tõus ning aktsiaturgude ja ettevõtete kasumiste seisak. Majandustsükli lained koosnevad neljast osast, alates äritegevuse laienemisega ning ettevõtete kasumiste kasvamisega, millele järgnev aktsiaturu kasv ja kinnisvara hinna aeglane tõus. Kolmandas osas on inflatsioon madal, tehniline innovatsioon kõrge ning neljandat osa kirjeldab praegune tugev inflatsioon ning intressitaseme tõus.

THLÜ hinnangul ei ole tema enda tegevus tsükliline ning enim mõjutab THLÜ tegevust just majanduse tsüklilisus.

Eurostati andmetel on Eesti inflatsioonimäär võrreldes 2022. a maiga (20,1 %) vähenenud 11,2 %ni 2023. a mais, kuid Euroopa Keskpanga märtsis avaldatud prognoosi järgi alaneb inflatsioon 2 % lähedale 2025. a. Eeltoodust tulenevalt on näha mõningaid keskkonna paranemise märke.

TALLINNA HOIU-LAENUÜHISTU TÜH kontaktid

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.