Rohkema info nägemiseks:

GAASIVÕRK AS

2
Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 2919; jälgijaid - 41. Arvustusi - 1; Artikleid 1+ "Kirjuta GAASIVÕRK AS kohta arvamuslugu!"

GAASIVÕRK AS hetkeolukord

Juba 2919 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 41 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 5,0 punktiga ja kommenteeritud 12 korda.

Tegevusaruanne 2022

AS Gaasivõrk alustas majandustegevust 01.08.2013.a.

AS Gaasivõrk on suurim maagaasi jaotusvõrguettevõte Eestis, kes haldab 1 537 km jaotustorustikku ning kes vastavalt Maagaasiseadusele tagab jaotusvõrgu toimimise ja korrasoleku oma võrgupiirkonnas, kindlustades AS Gaasivõrk jaotusvõrguga ühendust omavatele tarbijatele kvaliteetse võrguühenduse ja turvalise gaasivarustuse ning osutades maagaasi jaotusteenust enam kui 44 tuhandes tarbimispunktis. AS

Gaasivõrk äritegevuse tulem on hooajalises sõltuvuses ilmastikust, kuna turu nõudlus võrguteenuse järele on suurem talvisel kütteperioodil aasta esimeses ja viimases kvartalis ning väiksem teises ja kolmandas kvartalis, kui on soojem periood.

AS Gaasivõrk tegevust suunavad EL poliitilised otsused, kus Euroopa Komisjoni „Fit for 55“ paketiga vähendatakse 2030. aastaks kasvuhoonegaaside emissioone 55%, saavutamaks kliimaneutraalsust aastal 2050 ning metaani emissioonide määrusega vähendatakse metaani emissioone 30% aastaks 2030, võrreldes 2020 tasemega. Eesmärgiks on taastuvatele energiaallikatele üleminek, gaasiturgude dekarboniseerimine ja metaani emissioonide vähendamine, mis annavad selged suunised ja raamistiku AS Gaasivõrk äritegevuse planeerimiseks ja läbiviimiseks. Gaasitarbimine on Eestis langustrendis, sh tarbimise kiirendatud vähenemine on toimunud seoses Ukraina sõjaga, ning oluline rõhk investeeringutel on vananeva võrguvara toimepidavuse tagamisel, metaani lekete tuvastamisel, likvideerimisel ja ennetamisel, sh avariiolukordade kõrvaldamisel.

2022 a. mõjutas enamikke majandussektoreid ja ettevõtteid Ukraina sõjategevusega kaasnev, sellele järgnenud sanktsioonid Vene

Föderatsiooni suunas Euroopa Liidu ja teiste riikide poolt ning maagaasi tarnete lõppemine torutranspordina Vene Föderatsioonist. Vaatamata uutele tarneallikatele turul LNG näol, on eelnevast tulenevalt toimunud oluline maagaasi tarbimise vähenemine, lisaks vähenenud uute liitumiste rajamine 78%. Aruandeaasta gaasitarbimine vähenes AS Gaasivõrk võrgupiirkonnas 23%. AS Gaasivõrk on võtnud kasutusele meetmed olemaks valmis võimalikuks varustuskindluse tõrke olukorraks vastavalt MGS § 26-le ning teeb igakülgselt koostööd süsteemihalduri ja Eesti

Vabariigiga. Lisaks täidab AS Gaasivõrk elutähtsa teenuse osutajana Maagaasiseadusest, Hädaolukorraseadusest ja Küberturvalisuse seadusest tulenevaid kohustusi toimepidavuse riskianalüüside ja plaanide osas.

2022 a. teostas AS Gaasivõrk olulise majandustegevusega seotud muudatuse ning ostis HG ProSolution OÜ-lt projektijuhtimise käitise.

Muudatusega on kaasajastatud ettevõtte tegevust, tõstetud jaotusteenuse osutamise kvaliteeti, tagatud efektiivsus- ja jätkusuutlikkus.

Muudatusega on tagatud kõikide MGS § 29 sätestatud jaotusvõrguettevõtja tegevusloa tingimuste täitmine.

Energiahindade tõus on pannud paljud inimesed ja teised ettevõtted keerulisse olukorda. Selleks, et leevendada gaasihinna hüppelist tõusu lõpptarbijatele, teostas AS Gaasivõrk riikliku abimeetme vahendajana aruandeaasta I kvartalis lõpptarbijale võrguteenuse tasu koos käibemaksuga kompenseerimist. Edasiselt gaasi võrguteenuse tasu osas riiklikke kompensatsioonimeetmeid ei rakendata.

MGS §23 lg 2 kohaselt peavad võrguteenuste hinnad olema põhjendatud, lähtudes võrgu toimimiseks ja arendamiseks, töö- ja varustuskindluseks, võrgu kaudu jaotatava gaasi mõõtmise ja mõõtmisandmete edastamiseks ja arvestamiseks vajalikest kulutustest ning põhjendatud tulukusest nii, et oleks tagatud tarbija häireteta varustamine gaasiga. Vastavalt MGS § 37 lg 3 punkt 4-le kooskõlastas

Konkurentsiamet novembris 2022 AS Gaasivõrk gaasi võrguteenuse hinna 0,07597 €/m3, mis hakkas kehtima AS Gaasivõrk klientidele 03.01.2023.

2022. aastal edastas AS Gaasivõrk talle kuuluva jaotusvõrgu kaudu tarbijatele 352 mln m3 (2021. aastal 454 mln m3) maagaasi ja biometaani.

AS Gaasivõrk müügitulu kokku moodustas 24,942 mln eurot (2021. aastal 31,318 mln eurot), sealhulgas tulu gaasi jaotusteenuse müügist 24,547 mln eurot (2021. aastal 31,004 mln eurot). Ettevõtte aruandeaasta kulud kokku moodustasid 25,430 mln eurot (2021. aastal 27,865 mln eurot) ja kahjum 0,457 mln eurot (2021. aastal kasum 3,528 mln eurot). AS Gaasivõrk majandustegevust on oluliselt mõjutanud gaasitarbimise vähenemine. Kuna võrguteenuse hinna kooskõlastamise protsess on aeganõudev, siis ei ole AS-le Gaasivõrk olnud aruandeaastal tagatud lubatud tulukus ning ettevõtte aruandeaasta tulem on kahjumlik. Majandustulemust on negatiivselt mõjutanud ka IV kvartalis toimunud intressimäärade tõus.

2022. aastal investeeris AS Gaasivõrk jaotusvõrgu rekonstrueerimisse ja renoveerimisse 2,15 mln eurot (2021. aastal investeeriti 2,51 mln eurot). Lisanduvate tarbijate liitmiseks maagaasitorustikuga investeeriti 0,81 mln eurot (2021. aastal 2,61 mln eurot). 2023. aastal planeeritavad investeeringud jaotusvõrgu rekonstrueerimisse ja renoveerimisse tõusevad, investeeringud uute tarbijate liitmiseks gaasivõrguga aga vähenevad tulenevalt gaasitarbimise märkimisväärsest vähenemisest ja langustrendist.

2023. aastal plaanib ettevõte jätkata senist majandustegevust. Peamisteks eesmärkideks on pakkuda kindlat ja usaldusväärset võrguteenust ning vastavalt kaasajastada äriprotsesse. Tulenevalt olulistest muutustest AS Gaasivõrk muutuv- ja tegevuskuludes, põhivara kapitalikuludes ja põhjendatud tulukuses, on aktuaalne võrguteenuse hinnamuudatuse arutelu regulaatoriga.

Finantssuhtarvud 2018-2022:

Kapitali struktuuri 2022 2021 2020 2019 2018 suhtarvud:

GAASIVÕRK AS kontaktid

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.