Rohkema info nägemiseks:

KODULAHE OÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 1191; jälgijaid - 20. Arvustusi - 4; Artikleid 1+ "Kirjuta KODULAHE OÜ kohta arvamuslugu!"

KODULAHE OÜ hetkeolukord

Juba 1191 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 20 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,1 punktiga ja kommenteeritud 4 korda.

Tegevusaruanne 2022

Kodulahe OÜ (edaspidi nimetatud ka kui "ettevõte") asutati 31. oktoobril 2014. Ettevõte kuulub OMX Tallinn väärtpaberibörsi põhinimekirjas emiteeritud Arco Vara AS-i kontserni.

Augustis 2015. aastal soetas ettevõte mitmeks katastriüksuseks jagatud elamuarenduse sihtotstarbega kinnistu Kodulahe elamukvartali arendamiseks. Kinnistule rajati viies etapis kortermajad. 2022. aastal soetati kvartalisse täiendavad kaks kinnistut, aadressiga Soodi 6 ning Lammi 6, mille välja arendamine kestab 2028. aastani.

Esimese etapi kortermaja aadressil Lahepea 7 valmis 2017. aastal; müük lõppes 2018. aastal. 2019. aastal valmis Kodulahe kvartali II kortermaja ehitus aadressil Lahepea 9; ehitus ka realiseeriti suuremas osas 2019. aasta lõpus. Kodulahe kvartali III kortermaja ehitus aadressil Soodi 4 lõppes 2020. aastal; müügiks vormistamine kestis 2021. aasta I kvartalini.

Kodulahe IV ja V etapi ühise ehitusega aadressidel Pagi tänav 3 ja Pagi tänav 5 majad valmisid 2022. aasta suvel ja ka nende müügitulu kajastus 2022. aastal.

Ettevõte lõpetas 2022. majandusaasta kasumiga summas 1 923 712 eurot (2021: 385 937 eurot). Kinnisvara arendava ettevõtte kasumlikkus on tsükliline, sest korterite ja äripindade müügitulu kajastatakse asjaõiguslepingu kuupäeval.

2022 2021

Lühiajaliste kohustuste kattekordaja (käibevarad / lühiajalised 36,7 1,5 kohustused)

ROA (puhaskasum / varad) 21% 2%

ROE (puhaskasum / omakapital) 36% 11%

Finantsvõimendus (varad / omakapital) 1,7 2,5

Puhaskasumi marginaal (puhaskasum / 16% 10% müügitulu)

Ettevõtte finantsrisk hõlmab krediidiriski, likviidsusriski ja tururiski. Krediidiriskile on avatud raha pangadeposiitidel ja nõuded ostjate vastu. Raha hoitakse LHV ja Coop Pangas, mille krediidivõimekustes ei ole põhjust kahelda. Ostjate krediidiriski maandamiseks kasutatakse kinnisvara müügi puhul notari deposiite ja küsitakse võlaõiguslike lepingute vormistamisel ettemakseid. Kuna paljude kinnisvaratehingute puhul toimub tehingu vastaspoole finantseerimine läbi krediidiasutuste, tehakse riskide maandamiseks koostööd ka erinevate tehinguid finantseerivate pankadega. Sellest tulenevalt hindab ettevõte klientide maksevõimetusest tulenevat koguriski enda jaoks olulises osas maandatuks.

Likviidsusrisk seisneb ettevõtte suutmatuses realiseerida vara turuhinnaga ja kiiresti. Risk on olulises osas maandatud eelmüügilepingute sõlmimisega kortermajade ehitusperioodil - Pagi tn 3 ja Pagi tn 5 olid täielikult eelmüüdud enne hoonete valmimist.

31.12.2022 oli ettevõttel valmistoodetest müüa vaid kaks väliparkimiskohta, mistõttu realiseerimise risk ei ole 31.12.2022 seisuga aktuaalne.

Tururiskil on erinevatel aastatel olnud aktuaalsed erinevad komponendid. Ettevõtte kasumlikkuse ohustaja 2021. aastal oli ehitushindade kasv inflatsiooni tõttu. Ettevõttel oli 2021. aastal fikseeritud hinnaga peatöövõtjaga ehitusleping. 2022. aastal alanud sõda seadis ohtu materjalitarned, kuid käimasolev Pagi majade ehitus oli juba nii kaugel, et see nende valmimist ei mõjutanud.

Pankade kodulaenude andmise tingimused on oluline riskifaktor, kuid need on aruandeperioodidel olnud soodsad.

Ettevõtte maa finantseerimise pangalaen summas 3,5 miljonit eurot 31.12.2022 seisuga on seotud Euriboriga, mistõttu ollakse sõltuvuses rahvusvahelistel finantsturgudel toimuvatest arengutest. 2022. ning 2021. aastal Euribori komponent siiski sisuliselt puudus, sest Pagi majade arenduslaen maksti 2022. aasta I pooles tagasi enne Euribori mõju jõudmist maksegraafikusse ning Euriboriga seotud maalaenu võeti alles 2022. aasta lõpus. Emaettevõttelt saadud ning antud laen on fikseeritud intressimääraga.

Enamus tegevuseks vajalikest teenustest (projektijuhtimine, turundus, finantsjuhtimine jt) ostetakse sisse emaettevõttelt Arco Vara AS.

Ettevõtte tegevusega ei kaasne olulisi keskkonna- ja sotsiaalseid mõjusid. Ettevõte eesmärgiks on arendada kvaliteetset ja terviklikku elukeskkonda ning seejuures järgitakse kõiki kehtivaid õigus- ja keskkonnanorme.

2023. aastal on plaanis Soodi 6 kinnistu arhitektuurikonkurss ja ehitus projekteerimine ning Lammi 6 detailplaneeringu protsessi jätkumine.

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.