Rohkema info nägemiseks:

FOLKUNIVERSITETET ESTONIA MTÜ

2
Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 444; jälgijaid - 3. Arvustusi - 0; Artikleid 0 "Kirjuta FOLKUNIVERSITETET ESTONIA MTÜ kohta arvamuslugu!"

FOLKUNIVERSITETET ESTONIA MTÜ hetkeolukord

Juba 444 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 3 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,8 punktiga ja kommenteeritud 6 korda.

Tegevusaruanne 2022

Aasta 2022 oli Folkuniversiteteti jaoks sündmusterohke aasta. Tehtud valikud sundisid asutust kuude jooksul ellu viima muutusi ja kasutusele võtma arendusi, millele tavaolukorras oleks aastaid kulunud. MTÜ Folkuniversitetet Estonia jaoks oli aasta 2022. aasta keeruline, aga ka põnev.

Folkuniversiteteti keelekoolitustel osales 1814 inimest: 567 inimest osales avatud kursustel; 179 inimest osales asutuste ja organisatsioonide poolt tellitud koolitustel; 128 inimest osales töötutele mõeldud tasuta koolituskursustel; 940 inimest osales ukraina sõjapõgenikele ja vähelõimunud kohalikele elanikele mõeldud tasuta eesti keele kursustel.

Sündmus, mis 2022. aastal kujundas maailma, Eestit ja Folkuniversitetetit oli Ukraina sõda. Juba aprillis kuulutati välja eesti keele koolituste hange 9000 Ukraina sõjapõgenikule. Olukorras, kus Eesti haridussektor on aastaid kannatanud terava eesti keele õpetajate puuduse käes, osales Folkuniversitetet hankes ja võitis hankeosa, mille raames on vaja eesti keele õpet pakkuda 2000 sõjapõgenikule veebikursustel ja Tartu linnas. See otsus mõjutas tugevalt terve organisatsiooni tegevust. Ehkki loobuda oli vaja asutustele ja individuaalõppijatele pakutavatest eesti keele koolitustest, õnnestus meil kogu koormuse juures ellu viia juba 2021. a välja töötatud plaan muuta täielikult avatud kursuste pakkumust.

Lisaks sai vahetult enne sügissemestri projektide algust valmis Folkuniversiteteti e-õppekeskkonna arendus, mis pakub palju võimalusi nii õpetajatele kui ka õppijatele iseseisvaks õppeks. Keskkond on universaalne digitaalne vahend, mida saab kasutada ükskõik mis keele või kursuse jaoks. Sisuloome eesti keele A1 kuni B2 kursuste jaoks valmis lõplikult 2022. aasta lõpuks ja töö jätkub. Sügisel jätkasime ka oma infosüsteemi arendamist, et veelgi edukamalt ebaharilikult suure õppijate arvuga hakkama saada.

Folkuniversiteteti käive oli 478 138 eurot ja majandusaasta tulem 32 231 eurot. Tegevusvaldkondade kaupa moodustasid INSA ja

Kultuuriministeeriumi finantseeritud projektide raames pakutud tasuta eesti keele kursused 64,2% käibest. Koolitused töötutele moodustasid 7,3%, avatud kursused 20,2% ning kursused asutustele 8,3% käibest.

Projektid 2022. aastal jätkas Folkuniversitetet koostööd Integratsiooni Sihtasutusega tasuta eesti keele koolituste pakkumisel. Kevadel pakkusime eesti keele koolitusi 15 grupis Tallinnas, Tartus, ja veebis. Lisaks lõpetas veebruaris kaks pikka projekti.

Aprillis osales Folkuniversitetet eesti keele koolituste hankes Ukraina sõjapõgenikele. Võitsime hankeosa, mille raames tuleb pakkuda eesti keele koolitust 2000 inimesele Tartus ja veebikursustel. Sada A1-taseme 100-tunnist eesti keele kursust peavad olema lõppenud 30. novembriks 2023. Sajast grupist 18 alustas ja lõpetas õppetöö 2022. aastal, lisaks alustas novembris-detsembris õppetööd veel 25 gruppi. Sügisel pakkus

Folkuniversitetet eesti keele õpet lisaks ühe ESF projekti (12 gruppi) ja KUM projekti (10 gruppi) raames. Seega oli meil paralleelselt kolm erinevat projekti, mille raames õppis samaaegselt 712 inimest intensiivselt eesti keelt. 2022. a sügissemester pani proovile Folkuniversiteteti administratiivse võimekuse. Kuna sõjapõgenike projekti eelarve ületab Folkuniversiteteti tavapärast aastaeelarvet ja koolituste korraldajale tasutakse ainult lõpetatud gruppide eest pärast lepingus määratud aruandluskuupäevi, on projekt meie jaoks ka finantsiliselt keeruline ülesanne.

Keelekoolitus töötutele 2022. aastal osales Töötukassa hankegruppides 128 õppijat. Koolituste maht vähenes 44% võrreldes eelmise aastaga, jõudes madalaimale tasemele alates perioodist, kui alustasime töötutele mõeldud hangetest osavõtmist aastal 2013. Selle tulemuse taga olid erinevad põhjused.

Esiteks, ei võitnud me 2021. aasta lõpus esimest korda 10 aasta jooksul eesti keele kursuste hanget Tartus. Ja pärast sõjapõgenike hanke võitmist lõpetasime ressursside puudumise tõttu Töötukassa eesti keele hangetel osalemise. Folkuniversitetet jätkas vene ja inglise keele koolituste pakkumist, kuid kuna töötus oli aasta alguses väga madal, siis olid komplekteeritud grupid kevadsemestril väga väikesed.

Asutusegrupid ja individuaalõpe

Ka asutusegruppide ja individuaalõppe vähenes 2022. aastal märkimisväärselt. Aasta algas tavapäraselt, kuid majanduskeskkonna halvenedes peatasid paljud asutused keelekoolituste tellimise. Aasta teises pooles peatas Töötukassa ametlikult individuaalõppe finantseerimise ja

Folkuniversitetet oli sunnitud vahendite puudusel peatama eesti keele individuaalõppe pakkumise.

Avatud kursused

Avatud gruppide maht suurenes 2022. aastal 76,5%, tõustes tasemele, mida me ei ole aastaid näinud. Folkuniversitetet alustas valdkonnas muudatuste ette valmistamist juba 2021. aasta lõpus. Kui meil 2021. aastal oli ainult 15% avatud gruppidest veebikursused, siis 2022. aastal toimus juba 65% kõigist gruppidest Zoomis. Veebi- ja klassiruumi kursuste osakaalu muutus puhus elu sisse muidu hinge vaakuvatesse avatud gruppidesse. Kuna õpilaste arv avatud gruppides kasvas, võimaldas muudatus jätta koolituse hinna mõistlikule tasemele, vaatamata õpetajate palgatõusule.

Kokkuvõtteks, 2022. a. jätkas Folkuniversitetet tegutsemist avalikes huvides, otsides võimalusi pakkuda tasuta või taskukohast keelekoolitust ning parimat kvaliteeti nii paljudele sihtgruppidele kui võimalik ning järgides Folkuniversiteteti põhiprintsiipe.

FOLKUNIVERSITETET ESTONIA MTÜ kontaktid

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.