Rohkema info nägemiseks:

ÜLENURME JAHISELTS MTÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 586; jälgijaid - 4. Arvustusi - 0; Artikleid 0 "Kirjuta ÜLENURME JAHISELTS MTÜ kohta arvamuslugu!"

ÜLENURME JAHISELTS MTÜ hetkeolukord

Juba 586 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 4 Storybooki kasutajat. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid puuduvad samuti.

Tegevusaruanne 2022

Ülenurme Jahiselts MTÜ tegevusaruanne 2022.a.

2022. a. jahiseltsis on 36 liiget ja 1 auliige.

Vastavalt põhikirjale on Ülenurme jahiseltsi (edaspidi ÜJS) põhitegevuseks jahipidamine ja ulukiasurkonna arvukuse reguleerimine kahjustuste ennetamise eesmärgil. 2022/23 hooajal kütiti 4 põtra (limiit 4), 14 siga (jahindusnõukogu poolt korrigeeritud küttimismaht 8), 51 metskitse (miinimum küttimismaht 50), 6 kobrast, 13 rebast, 15 sinikael-parti, 1 sooparti, 1 hõbekajakas ja 3 kährikkoera.

Liikluses hukkus 52 metskitse. Tänud Kainole, Raidule, Jürile ja Kirkele on hukkunud loomad teedelt operatiivselt eemaldatud ja hukkumised korralikult Jahisesse lisanud. Omaette analüüsi vajab see, et meil on liikluses hukkunud kitsi rohkem kui kütituid. Koos kütitutega moodustab metskitse „kadu“ 103 isendit. Raidu eestvedamisel on analüüsitud loomade alla jäämisi ja edendatud ühisprojekti Tartu JK-ga, et saada Leppiku piirkonda Tartu-Võru mnt spetsiaalsed loomi peletavad reflektorid. Loodame, et see projekt lähiajal (2023 alguses) realiseerub.

Väga oluliseks panuseks sigade aafrika katku (SAK) piiramisel tuleb lugeda seda, et sigade ette kirjutatud küttimismaht (8) ületati 6 looma võrra. Selline aktiivne seajaht on taganud selle, et

Ülenurme jahimaadel metssigade populatsiooni arvukus on küllaldane infektsiooni leviku piiramiseks (hinnanguliselt vähem kui 1 isend/1000 ha kohta 2022 lõpuks). On hea meel tõdeda, et kütitud metssigadest ühelgi ei olnud positiivset sigade aafrika katku proovi, mis samuti näitab jahiseltsi tõhusat tegevust ohtliku epideemia leviku tõkestamisel.

2022 jahihooaja algul muretsesime jahimajja kõik vajalikud vahendid SAK tingimustes sigade ohutuks käitlemiseks (kelk, vannid, pritsid, kotid, kindad) ja panime jahimajja üles ka vastavad juhendmaterjalid. 09.02.2022 kontrollis Põllumajandus- ja Toiduameti juhtivspetsialist Ülenurme jahimaja vastavust SAK nõuetele ja leidis, et kõik vastas kontrollitud ulatuses nõuetele (kontrolliulatus kattis järgmised nõuded: kütitud ulukite esmakäitlemiskohtade (sak) nõuded, protokoll NR 12-287-22/010, 09.02.22).

Kuigi suurulukite küttimismahud on täidetud, siis ometi registreeris RMK 2022 a metsakahjustusi 2 piirkonnas kokku 3,6 ha. Kahjustajaks on olnud põder. Kuna kahjustused olid tagasihoidlikud ja selts on loomade laskelimiidid täitnud, siis RMK rahalisi nõudeid seltsile ei esitanud. Siiski peab olema ettevaatlik võimalik kahjustuspiirkondade lähedal soolakute pidamisega.

Koprakahjustuse ennetamiseks lõhuti kopratamme ja kütiti kopraid Ilmatsalu jõel ja Savijõel (eestvedajaks ja vastutajaks juhatuse liige Margo Priks). Lisandunud on maaomaniku teade koprakahjustuse info kohta Savijõkke suubuvates kuivenduskraavides Kurepalu uusrajooni taga, millega peab 2023 kevadel tegelema.

Aruande aastal korraldati kaks ühisjahti Aardla poldril rebastele kaasates mitmeid jahiseltsi väliseid inimesi naaberjahiseltsidest (sh mitmed „hagijamehi“). See on eriti oluline tegevus, kuna Ülenurme uusrajoonide elanikud on hädas kruntidele tungivate rebastega. Lisaks ühisjahtidele püüdsid

Ülenurme jahimehed (K.Kisand ja U.Helimets) ka rebaseid kogu hooaja vältel eluspuuriga

Ülenurme ja Tõrvandi tiheasusutusala piires (tiheasustusalal ei tohi ulukeid lasta püssiga). Kahjuks saadi puuri vaid üksikuid rebaseid, sest Ülenurme vallavalitsuse esindaja laenutatud puur osutus liiga väikeseks (ja rebased liiga kavalaks). Rebaste arvukusega tiheasustusalade läheduses tuleb jätkuvalt edasi tegeleda ka 2023/24 hooajal.

2022 a sai üle tõrvatud jahimaja välissein. Selle töö tegid Avo Piiglile koos abilistele R. Ernitsa ja

H. Martinsoniga. Kevadest-sügiseni hooldati ka kinnistul muru. Sügisese põdrajahi käigus selgus, et jahimajas veeprobleem – kaev oli tühi. Loodame, et see oli ajutine (eriti kuiv aasta) ja jahiseltsil pole vaja teha lisainvesteeringuid veevarustuse parandamiseks. Vee olemasolu esmakäitlusruumides on üks oluline nõue SAK-ga võitluses.

Jahiselts on aktiivselt tegelenud ka laskeoskuse lihvimisega. Augustis 2022 toimus seltsi ühine laskepäev Tartu JK kuuluval Viidikese lasketiirus ja sai täita ka laskekatse normi. Harjutati sea- ja põdrarajal kuulilaskmist ning haavlirajal pigimärkide laskmist. Lisaks sellele kasutavad seltsi liikmed harjutamiseks jätkuvalt sõjakoolile kuuluvat Uniküla 300m lasketiiru.

ÜLENURME JAHISELTS MTÜ kontaktid

Koostööpartnerid

Ettevõtte suurimad koostööpartnerid

EE- Eesti

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.