Rohkema info nägemiseks:

EESTI EVANGEELSE LUTERLIKU KIRIKU PAISTU MAARJA KOGUDUS MTÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 182; jälgijaid - 2. Arvustusi - 0; Artikleid 0 "Kirjuta EESTI EVANGEELSE LUTERLIKU kohta arvamuslugu!"

EESTI EVANGEELSE LUTERLIKU KIRIKU PAISTU MAARJA KOGUDUS MTÜ hetkeolukord

Juba 182 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 2 Storybooki kasutajat. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid puuduvad samuti.

Tegevusaruanne 2022

EELK Paistu Maarja Kogudus tegutseb Viljandimaal, Viljandi vallas, Paistu kogudusele kuuluvates hoonetes. Esimesed teated ajalooürikust

Paistu kiriku kohta on aastast 1234, mille järgi keegi vaimulik plebanus Vinandus de Peystele on Rooma Vatikani kutsutud. Kirikuhoone on ehitatud 13 sajandi II poolel. Nõnda on Maarja kogudus Paistus tegutsenud läbi aastasadade.

Kirikuhoone seisukord on rahuldav. 2021 lõpetati käärkambri akende restureerimine. 2022.aasta jõuluks sai kirik ette restaureeritud uksed töö teostaja Vali Vaikus MTÜ , rahastaja Muinsuskaitseamet ja Viljandi Vallavalitsus.

Fiaalide, fassaadi, katuse osaline renoveerimine toimub 2023.aastal, mida rahastatakse Muinsuskaitseameti omandireformi vahenditest. Leader programmi toel saab 2023.aastal alustada kiriku elektrisüsteemi uuendamisega. Varasemalt on KOVi rahastuse abil täielikult uuendatud elektrikilp ja kiriku II korruse juhistik ning aruandeaasta lõpuks valmis kogu kirikut hõlmav elektri põhiprojekt (koostaja Eleväli AS) .

Pastoraadis kohandati üks ruum koos abiruumidega äriruumiks ja renditi välja. Seoses sellega uuendati ja parendati nende ruumide elektrisüsteem. Pastoraadi ühes toas alustati raamatute varjupaiga ülesehitamist (paika said esimesed riiulid ja kastitäied raamatuid).Teiste kogudusele kuuluvate hoonete seisukord on rahuldav.

2021.aasta lõpus esitati rahataotlus Leader programmi II meetmesse orelipuldi korrastamise rahastamiseks, kogudusele saabus positiivne rahastamise otsus ja 2023.aasta juunikuuks on orelipult korras ja kogudus koos külalistega saab tähistada Paistu oreli 110.aastapäeva.

Paistu Maarja koguduse koguduseelus osalevaid aktiivseid liikmeid on kokku ehk 12. Teist samapalju toetab kogudust pigem läbi palvete ja liikeannetuste. Covid 19-st tingitud eriolukord on olulisel määral mõjutanud kogduse liikmeskonna sotsiaalset aktiivsust, mis kajastub liikmeannetuse tasumises (2018 - 46 liiget, 2019 - 42 liiget, 2021- 31 liiget, 2022 - 25 liiget). Koguduse liikmeskonnas (157 õde-venda) suuri muutusi vanuselises ja soolises koosseisus ei toimunud. Mitmed koguduse liikmed on läinud manalateele, seetõttu on vähenenud ka annetajaliikmete arv. Koguduse teenimispiirkonnas elab ca 300 inimest, valdavalt on teenimispiirkonnas elavate ja kirikusse mittekuuluvate inimeste suhtumine kogudusse ja selle tegemistesse positiivne ja toetav.

Koguduse vaimulikul on soov saata koguduse liikmetele regulaarselt teavet koguduse elu ja toimuva kohta. Alustuseks on selleks muidugi vaja luua andmebaas, mis sellist teavitust võimaldaks, hetkel on olemas 47 inimese andmed 157-st. Sarnast teavitust ja suhtlemist on vaja jätkata ka kogduse suuremate annetajate-ettevõtjatega. Samas - kogu see tegevus ei saa olla EESMÄRGIGA suurendada tulubaasi (loe, saada kätte inimestelt nende raha). Vaja on kujundada olukord, kus inimesed tunneksid, et nad on teenitud ja kaasatud.

Koguduse nõukogu on 8 liikmeline ja juhatusse kuulub 4 liiget. Koguduse juhatus on väga tõhusalt toimiv, vastutust võttev ja kandev ning koguduse elu korraldamisel ilmutanud märkimisväärset proaktiivsust. Koguduse revisjonikomisjon on oma töös olnud kohusetundlik ning täpne.

Koguduse majanduslik olukord on liikmete arvu silmas pidades hea, kuid jätkusuutlikku teenimist, varade haldamist-hooldamist ning mitmesuguste tegevuste algatamist/laiendamist arvestades ilmselt ebapiisav. 2022.aastal tellis kogudus heaperemehelikuks metsa majandamiseks vajaliku metsakorralduskava. Põllumad on renditud ning koguduse enda tegevuseks mittevajalikud hooned on üürilepingutega kaetud. Kogudus taotleb aktiivselt erinevaid toetusi KOV ja riiklikelt rahastajatelt ning saadud toetuste abil on osutunud võimalikuks iga-aastane parendustegevus koguduse taristus ja infrastruktuuris.

Viljandi vallavalitsus on koguduse kauaaegne ja asjalik partner, kelle abiga on kogudus suutnud korrastada kirikut ning soetada selleks vajalikke seadmeid (kütte ja kuivatusseadmed). Omalt poolt on kogudus teadvustanud kohalikku kogukonda kui oma teenimisvälja ning seda kommunikeerinud nii toetustaotluste, meediakajastuse kui otsesuhtluse kaudu KOV esindajatele. 2022.aastal alustati Paistu koguduse arengukava koostamisega, protsessi käigus on suheldud kogukonnaliikmetega ja erinevate koostööpartneritega, otsistud koostöökohti ja võimalikke lahendusi ühiskonnas esinevatele kitsaskohtadele. Suhted Paistu rahvamajaga on kogudusel head. Koos on kavandatud ja korraldatud mitmeid ettevõtmisi (riiklike tähtpäevade tähistamine, kodukandipäevade tähistamine, 1. advendi tähistamine ja kontserdi korraldamine jm). Mulgimaa ja selle pärandkultuuri tutvustamiseks osaleb kogudus juba mitmendat korda Mulgimaa Peremängus avatud mängupunktina. 2022.aastal toimus atiivne suhtlus naaberkogudustega, koguduse liikmed külastasid naabreid mitmeid kordi ja elasid kaasa nende tegemistele ja rõõmustasid naabrite saavutuste üle (Kõpu, Suure-Jaani, Tarvastu, Karksi, Halliste kogudus) Koguduse aktiivsed liikmed osalesid 2022.aastal KOVi korraldatud koosloome kokkusaamistel, kus on võimalik aktiivne suhtlus Viljandi valla erinevate külade inimestega, samas ka võimalus kõneleda Paistu koguduse tegemistest.

2022.aastal oli Paistu eestpalvekoguduseks EELK Kuressaare Laurentsiuse kogudus, see andis põhjuse Paistus vastu võtta Kuressaare koguduse rahvast. Meie jaoks meeldiva üllatusena jättis Paistuskäik Kuressare rahvale unustamatu mulje, mida meenutati mitmel korral sooja sõna ning suure tämutundega. See teeb rõõmu ja annab jõudu edaspidiseks. Vastukülaskäik Kuressaarde jäi 2023.aasta jaanuari.

Kogukonnale suunatud tegevused

Koguduse pastoraadis on arvuti kasutamise võimalus. Kogudus propageerib taaskasutust.

2022.aastal toimusid järgmised üritused: 02.02. Tartu Rahu mälestussündmus Paistu ausamba juures; 24.02. Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamine, kõne, palvus Paistu Vabadussamba juures; 29.04. Arengukava koostamise esimene koosolek,kohtumine KOVi esindaja ja kogukonnaga; 04.05. Talgupäev Teeme Ära; 05.06. Kaarli koguduse kontsertkoori kontsert; 23.06. kalmistupühad Paistu ja Tuhalaane kalmistul; 23.07. Mulgimaa Peremäng Paistu kirikus, võimalus külastada kirikutorni; 03.08. Orelifestivali kontsert Paistu kirikus; 06.08. Paistu külapäev, võimalus külastada kiriku torni; 07.08. Naiskodukaitse rattamatk ja kiriku külastus; 19.08. Koguduse liikmed korrastasid Paistu rühma kodutütardega Paistu monumendiparki; 16.10. EELK Kuressaare Laurentsiuse kogudus koos segakooriga Sauer Paistus külas;

EESTI EVANGEELSE LUTERLIKU KIRIKU PAISTU MAARJA KOGUDUS MTÜ kontaktid

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.