ETRA BALTI AS

1
Ärimeedia ja uudisvoog
?
Juba 3490 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 35 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 5,0 punktiga ja kommen

ETRA BALTI AS hetkeolukord

Juba 3490 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 35 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 5,0 punktiga ja kommenteeritud 5 korda.

Tegevusaruanne 2022

Sissejuhatus 2022.a maailma majandust iseloomustab aasta esimeses pooles pandeemiajärgse taasavanemise positiivne mõju, mis aasta teises pooles siiski jahenes. Kiire hinnakasv koos intressimäärade tõusuga viis aasta viimastel kuudel üleilmse majandusaktiivsuse raugemiseni. Seejuures nõrgenes majandusaktiivsus samaaegselt nii tootmis- kui ka teenustesektoris. Hoogne inflatsioon ja kõrged energiahinnad ning karmistunud finantseerimistingimused koos Vene-Ukraina sõja ning geopoliitiliste konfliktidega kahjustavad maailmamajandust üha enam.

Ka Euroopa Liidu majanduse väljavaade on halvenemas. Eeskätt mõjutas euroala majandust eelmisel aastal Vene–Ukraina sõjast tingitud energiakriis. Pikemas vaates säilib oht, et energiast tuleb puudus ja sellest põhjustatud otsesed tootmispiirangud ja hinnahüpped võivad

Euroopa majandust täiendavalt kahjustada. Kiirest inflatsioonist ja ostujõu vähenemisest tingitud tagasilöögid majandusele taanduvad visalt.

Kuigi tööturu olukord on Euroopa riikides säilinud tugev, jõuavad majanduse jahenemise mõjud hilinemisega ka tööturule.

Viimaste hinnangute alusel ulatus Euroopa Liidu majanduskasv 2022. aastal 3,4%-ni (2021.a oli majanduskasv 5,3%), s.h. Eestis oli majanduslangus -1,3% (2021.a oli majanduskasv 8,3%). Mõõdukamat majanduskasvu prognoositakse ka sel ning ka järgmisel aastal - vastavalt 0,5% 2023.a ja 1,9% 2024.a. Peamine oht Euroopa Liidu majandusväljavaatele on endiselt seotud Euroopa energiavarustuse võimaliku ulatuslikuma katkemisega, mis toob kaasa energiahindade edasise tõusu ja tootmise vähenemise.

Eesti SKP kahanes eelmisel aastal võrreldes 2021. aastaga hinnanguliselt 1,3% ( 2021. a kasvas 8,3%). Majanduskasvu takistas eelmisel aastal enim energia kokkuhoiust ja kõrgetest hindadest tingitud vähenev nõudlus ning tootmise piiramine. Tootmisettevõtete tarneahelate tõrked küll leevenesid, kuid majanduse kohanemine Vene energiakandjatest loobumisega võtab kauem aega ning hoiab energiahinnad endiselt kõrgel.

Tarbijahindade jätkuv kasv ja kiire intressimäärade tõus vähendasid tuntavalt tarbijate ostujõudu ning pidurdasid eratarbimist. Kui veel esimesel poolaastal toetas tugev eratarbimine majanduskasvu, siis aasta teises pooles jäi tarbimine aastatagusega sarnasele tasemele. Tarbijate kindlustunne on endiselt väga madal, koroonapiirangute tõttu kogunenud säästudest on suurem osa ära kasutatud ning kiire hinnatõus sööb ostujõudu. Kuigi Eesti peamiste kaubanduspartnerite inflatsioon juba pidurdus, siis hinnasurve nii kaupadele kui teenustele jäi laialdaseks. Kindlustunde vähenemisega kaasnev majandusaktiivsuse langus peamiste kaubanduspartnerite juures tõi kaasa kesisema nõudluse Eesti ettevõtete ekspordile. Kõrged energiahinnad on tulnud kasuks põlevkivisektorile. Mahud kasvasid nii mäetööstuses kui ka energeetikas. Samuti on energiakriis soosinud metsandust, sest puit on üheks gaasi ja elektri asenduskaubaks.

ETRA BALTI AS on asutatud 1993. aastal ning tegeleb tehniliste materjalide maaletoomise, töötlemise ja müügiga tööstusettevõtetele. Ettevõte kuulub Soome ETOLA GROUP kontserni. ETOLA kontserni peakontor asub Helsingis. 2021.aastal omandas Etra Oy 100% osaluse ETRA

BALTI AS-s. ETRA BALTI AS peakontor ja keskladu asuvad Rae vallas, Peetri alevikus ja esindused Rakveres, Tartus ning Pärnus.

Tulud, kulud ja kasum 2022. aastal moodustas ETRA BALTI AS müügitulu 5 247 tuh. eurot (2021. aastal 4 576 tuh. eurot), mis võrreldes eelmise aastaga kasvas 15% võrra. Müügitulu kasv saavutati eelkõige kinnitusvahendite ning isikukaitsevahendite müügimahtude suurenemisest. Lisaks on hoogsalt käivitunud erinevate logistiliste täisteenuste pakkumine klientidele. ETRA BALTI AS müügitulust moodustas 95% müük Eestisse (2021. aastal 96%) ja 5% eksport (2021. aastal 4%). Põhiliseks ekspordi sihtriikideks oli Leedu, Läti ja Saksamaa. ETRA BALTI AS aruandeaasta kasumiks kujunes 68 tuh. eurot (2021. aastal 538 tuh. eurot), mis on 87% vähem kui eelmisel aastal. 2021.a kasumit mõjutas muu äritulu kinnisvara müügist.

2022.a kasvasid jätkuvalt tegevuskulud, mis oli tingitud uute hoonete rendikulude kasvust ning energiahindade ja teenuste kallinemisest.

Palgakulud langesid võrreldes eelmise aastaga tulenevalt töötajate vähenemisest.

Peamised finantssuhtarvud 2022 2021

Müügitulu (tuh.eurot) 5 247 4 576

Tulu kasv 15% 15%

Puhaskasum (tuh.eurot) 68 538

Kasumi -87% 894% kasv/kahanemine

Puhasrentaablus 1% 12%

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.