MERCANTILE AS

1
Ärimeedia ja uudisvoog
?
Juba 8142 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 138 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,6 punktiga ja komme

MERCANTILE AS hetkeolukord

Juba 8142 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 138 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,6 punktiga ja kommenteeritud 51 korda.

Tegevusaruanne 2022

Mercantile AS põhiliseks tegevusalaks on mootorsõidukite varuosade, tarvikute ja lisaseadmete maaletoomine ja hulgimüük. Ettevõte tegutseb valdavalt Eesti turul. Ettevõtte ainuaktsionäriks on Örum Oy AB.

2022. aasta oli täis väljakutseid Mercantile AS`i jaoks. Planeeritud müügimahu kasvu ei toimunud, ning kokkuvõttes kukkusid müügimahud 2%.

Koduturu müük püsis eelmise aastaga võrreldes samas suurusjärgus, ekspordimahud vähenesid pea 20%. Turu nõudlus osutus planeeritust tagasihoidlikumaks seoses Ukraina sõjaga. Sõda on otseselt mõjutanud klientide käitumist, muutes selle ettevaatlikumaks, eriti esimeste sõjakuude jooksul. Sõda kombinatsioonis enam kui 20% inflatsiooniga olid peamisteks põhjusteks, miks oodatud müügikasvu ei toimunud.

Tarbijate ostukäitumine muutus ettevaatlikumaks, autode hooldus ning remontimine muutusid teisejärguliseks leibkonna muude väljaminekutega võrreldes. See omakorda avaldas negatiivset mõju kogu varuosaturule Eestis. Mercantile AS püüdis kohaneda uue, keerulise turuolukorraga fokusseerudes kulude optimeerimisele. Teatud ametikohti ei täidetud aasta jooksul turu madalseisust tingituna. Sellest tulenevalt tööjõukulud varasema aastaga võrreldes ka ei kasvanud, kuid samas mõjutas see negatiivselt Mercantile AS`i teeninduskvaliteeti. Olulisimatest kulukomponentidest eelmise aastaga võrreldes kasvas enim kesklao rent, enam kui 200 000 EUR võrra. Antud muudatus kulustruktuuris oli seotud Mercantile AS`i jagunemisega 2021. aastal, mille käigus eraldati põhitegevus kinnisvara haldamisest.

Erinevate sisendhindade inflatsioon, kesklao rentimine ning müügimahu vähenemine põhjustasid 2022. aastal Mercantile AS`i puhaskahjumi enam kui 300 000 EUR võrra suurenemise. 2022. aasta teises pooles toimunud tegevustega valmistus Mercantile AS majandustulemuste märkimisväärseks parandamiseks aastal 2023. Müügiosakonna ja klienditeeninduse struktuuri ümberkorraldamine vastamaks paremini turuvajadustele annab kindlasti märkimisväärset lisandväärtust aastal 2023. Lisaks, seoses klientide ostukäitumise muudatustega, sulgesime augustis Lasnamäe väljastuspunkti. Antud muudatus võimaldab saavutada sisemist efektiivsust protsessides, ning parandab kesklao klientide tarnekindlust. 2023. aastal plaanime ka mitmeid konkreetseid IT projekte, tänu millele suurendame sünergiat kontserni ettevõtete vahel ning vähendame manuaalse töö osakaalu.

2022. aastal arendasime klientide tagasiside põhjal sortimenti mitmete uute brändide osas mis on leidnud positiivset tagasisidet klientidelt.

Oleme oluliselt suurendanud sortimenti Euroopa ladude projektiga, fokusseerides meie põhitootekategooriatele - pidurid, filtrid, rooliosad.

2022. aastal oli COVID-19 mõju ettevõtte tegevusele oluliselt väiksem võrreldes varasemate aastatega. Seoses keerulise olukorraga turul oleme fookuses hoidnud klientide maksekäitumist ning hoidnud täiustatud protsessidega debitoorse võlgnevuse kahjud minimaalsetena. Antud valdkonna toimimine on oluline ka ettevõtte likviidsuse tagamisel.

Suurema osaga Mercantile AS`i hankijatest toimub arveldamine eurodes, seega valuutariski realiseerumine omab vaid minimaalset mõju ettevõtte majandustulemustele. Küll aga jälgime pidevalt olukorda valuutaturgudel ning reageerime vajadusel aegsasti kaubavoogude ümbersuunamisega. Intressiriski realiseerimise mõju hindame ka minimaalseks suhteliselt väikese laenukoormuse tõttu.

Äritegevuse sesoonsus 2022. aastal muutusi varasemate perioodidega võrreldes ei olnud, endiselt moodustub suurim osa varuosade käibest kevadisel ja sügisesel perioodil. Käibe jagunemist kuude lõikes mõjutavad teatud määral talvised pika kestvusega pakaselised ilmad, rehvihooaja algusaegade nihkumine. 2022. aastal nendes märkimisväärseid muutusi eelmise aastaga võrreldes ei esinenud. Mercantile AS`i tegevusvaldkonna tõttu puuduvad olulised keskkonna ja sotsiaalsed mõjud meie tegevusest, küll aga mõjutasid globaalsed tarneprobleemid

Ukraina sõjaga seoses ka Mercantile AS´i tegevusvaldkonda. Teatud hankijate tarneraskused mõjutasid müügitulemusi negatiivselt eriti aasta esimeste kuude jooksul.

Rahandussuhtarvud 2022 2021

Lühiajaliste kohustuste kattekordaja

Current Ratio 2,3 3 (kordades)

Maksevõimekordaja (kordades) Quick Ratio 0,6 0,8

Total Assets

Vara käibesagedus (korda aastas) 2,3 1,3

Turnover

Varude kuluvälde (päevades) 155,7 147,3

Võlakordaja (kordades) Debt/Assets Ratio 0,4 0,3

Omakapitali kordaja (kordades) Equity Multiplier 1,6 1,2

Käibe puhasrentaablus (%) Profit Margin -4,8% -1,3%

Omakapitali puhasrentaablus (%) ROE -17,4% -1,9%

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Mercantile nimetati SKF aasta partneriks 2023 – Eestis!

Meil on ülimalt hea meel ja suur au, et meid nimetati SKF-i Aasta Partneriks 2023 Eestis. See tunnustus on tunnustus meie lakkamatule püüdlemisele tipptaseme po
mercantile.ee

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.