SADALA AGRO OÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Juba 12 547 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 65 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,6 punktiga ja komm

SADALA AGRO OÜ hetkeolukord

Juba 12 547 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 65 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,6 punktiga ja kommenteeritud 27 korda.

Tegevusaruanne 2022

Sadala Agro OÜ on Eesti kapitalil põhinev põllumajandusettevõte, mille põhitegevusalaks on taimekasvatus. Lisategevusena pakutakse teenuseid põllumajandusmasinatega. Välisriikides filiaale ei oma.

Nii nagu ka varasematel aastatel tuli ka 2022.a. peamine müügitulu talinisu (saak kokku 10500 tonni) ja talirapsi (saak kokku 4580 tonni) kasvatamisest ja müügist (moodustasid kokku umbes poole ettevõtte käibest). Olulise osakaaluga olid veel oder, hernes ning loomasöödaks müüdud silo. Olulisel kohal on ka külviseemnete tootmine ning teenuste osutamine teistele põllumajandusettevõtetele (peamiselt masinatööd).

2022.a. kõige olulisem investeering tehti lägalaotamise tehnoloogiasse kokku summas ~ 750 tuh eurot (iseliikuv lägalaotaja koos sinna juurde kuuluvate agregaatidega ning tehnika läga transportimiseks), samuti jätkati põllumaade ostmist ning olemasoleva masinapargi uuendamist/parendamist. Samuti jätkati investeeringuid tehnikasse, millega paremini kohanduda muutlike ilmaoludega ning vähendada negatiivseid keskkonnamõjusid. 2023.a. on planeeritud investeeringud olemasoleva tehnikapargi jätkuvasse uuendamisse ning võimalusel täiendava põllumaa omandamiseks.

Ettevõte ei ole teinud otseseid kulutusi uurimis- ja arendustegevusse, samas katsetatakse igal aastal uuenduslike tehnilisi ning agronoomilisi lahendusi, eesmärgiga suurendada efektiivsust ning saavutamaks parem kaitstus muutlike ilmastikuolude vastu.

2022.a. oli põllumajandusele tervikuna väga suurte muutustega aasta, mida mõjutas oluliselt Euroopas alanud sõda ning suuresti mille tulemusena tõusid taimekasvatustootangu müügihinnad mai lõpuks peaaegu kaks korda kõrgemaks kui nad olid aasta alguses ja langesid siis aasta lõpuks samale tasemele tagasi mis olid jaanuaris. Veelgi suuremal määral kõikus ka ühe olulisima sisendi – väetise hind ning suure volatiilsusega olid ka mitmed teised tootmise sisendid, mis kogesid aasta jooksul olulist hinnatõusu - kütused, taimekaitsevahendid, elekter jne.

Üldiselt võib pidada 2022 majandusaastat Eestis põllumajandussektorile tervikuna soodsaks, kuid tulemusi mõjutas väga oluliselt ajastus mil ja kas fikseeriti sisendite hinnad ning valmistoodangu hinnad.

Sadala Agro OÜ jaoks võib 2022.aastat pidada läbi aegade üheks edukamaks. Taimekasvatustoodangu saagid olid keskmistest kõrgemad, müügihinnad samuti keskmistest kõrgemad ning samas osade sisendite hinnad varasemal aastal madalal hinnatasemel fikseeritud.

2023.a. on plaanis jätkata olemasolevates tegevusmahtudes ja tegevussuundades. Taliviljade osakaal on jäänud umbes samale tasemele varasema aastaga ning kevadine väljavaade on pigem positiivne. Toodangu müügihinnad on samas oluliselt langenud ning tõusnud sisendihindade juures ootame kindlasti kehvemate tulemustega aastat kui seda oli 2022 ja prognoosime keskmisi tulemusi analoogselt 2021 aastale. Olulisimad planeeritud investeeringud on seotud olemasoleva tehnika uuendamisega (kombain, taimekaitseprits, mõned traktorid) ning jätkuva tehnoloogiliste lahenduste uuendamisega seoses otsekülvi ja ribakülvi osakaalu suurendamisega ning täppisviljelusega. Kõigi nende investeeringute ja muutuste eesmärgiks on ühelt poolt efektiivsuse suurendamine ning teisalt ka soov olla oma majandustegevuses keskkonnasõbralikum.

Maakasutus 2022. aastal jäi analoogseks varasemaga ~ 4800 ha.

Olulisemad finantssuhtarvud

Suhtarv 2022 2021

Likviidsuskordaja 0,71 0,63

Võlakordaja (%) 56,9 62,9

Varade puhasrentaablus ROA (%) 15,9 4,9

Omakapitali rentaablus ROE (%) 32,4 8,6

Käiberentaablus (%) 28,3 9,6

Suhtarvude arvutamisel kasutatud valemid:

Likviidsuskordaja = (käibevara - varud) / lühiajalised kohustused

Võlakordaja (%) = (kohustised / varad) * 100

Varade puhasrentaablus ROA (%) = (ärikasum / koguvara) * 100

Omakapitali rentaablus ROE (%) = (kasum / omakapital) * 100

Käiberentaablus (%) = (ärikasum / netokäive) * 100

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

SADALA AGRO OÜ: kahjum põllumeest ei sega

SADALA AGRO OÜ  on eelmise aasta viimases kvartalis innukalt müügitööd teinud, aasta lõpuks oli käive juba 5,7 miljonit eurot. Sama suure raha eest müüdi veisei
ssb.ee
SADALA AGRO OÜ on eelmise aasta viimases kvartalis innukalt müügitööd teinud, aasta lõpuks oli käive juba 5,7 miljonit eurot. Sama suure raha eest müüdi veiseid ja teravilja ka 2015. aastal, toona jäi osaühing 400 000 euroga kahjumisse. On aga põllumees kunagi kasumit taga ajanud? Asutatud: 1999. aastal Juhid: Ahti Kalde , Heino-Mart Kalde Töötajate arv: 46 inimest Käive 2017. aastal: 5,7 miljonit SADALA AGRO OÜ põhitegevuseks on õlikultuuride, teravilja ja lihaveiste kasvatus.  Kahjum sellelt kõigelt oli 2015. aastal korralik, õnneks on tunamullu saadud ka

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.