EDELARAUDTEE AS

1
Ärimeedia ja uudisvoog
?
Juba 1876 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 90 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,4 punktiga ja kommen

EDELARAUDTEE AS hetkeolukord

Juba 1876 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 90 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,4 punktiga ja kommenteeritud 144 korda.

Tegevusaruanne 2022

Edelaraudtee AS asutati 2001. aastal. Ettevõtte põhitegevusalaks on raudteeinfrastruktuuri majandamine.

Edelaraudtee AS hooldada ja majandada on Tallinn-Viljandi ja Lelle-Pärnu raudteelõigud koos side- ja energeetikasüsteemidega ning jaamahooned ja peatuspunktid nendel raudteelõikudel. Ettevõttel on olemas kogu selleks tegevuseks vajaminev oskusteave ja tegevuslitsentsid. Aruandeaasta lõpus oli Ettevõttele kuuluvate rööbasteede kogupikkus 262 km, millest 224 km moodustavad peateed ja 38 km jaamateed.

8. augustil 2022 sõlmisid Edelaraudtee AS (ühendav ühing) ja EdelaVara AS (ühendatav ühing) ühinemislepingu. Lepingu kohaselt oli ühinemise bilansipäevaks 1. juuli 2022. Ühinemise tulemusel omandas Edelaraudtee AS 100%-lised osalused tütarettevõtetes Realway OÜ,

Eesti Reisirongid OÜ ja Raudteerestoran OÜ. Vastavalt Eesti Vabariigi raamatupidamise seaduses §29 sätestatust on Edelaraudtee aktsiaselts vabastatud konsolideerimisgrupi majandusaasta aruande koostamisest, kuna tema aktsiatega esindatud häältest 100% kuulub Eestis registreeritud konsolideerivale üksusele Moonrider OÜ, kes on kohustatud koostama ning avalikustama konsolideerimisgrupi majandusaasta aruande.

Tegevuse hooajalisus ettevõtte müügitulusid olulisel määral ei mõjuta, kuna peamine infrastruktuuriteenuste kasutaja – avaliku reisijateveo teenuse osutaja Eesti Liinirongid AS opereerib infrastruktuuril kuude lõikes stabiilselt. Samas infrastruktuuri remondi- ja hooldustööd on selgelt hooajalise iseloomuga, kuna talveperioodil ei ole ilmastikust tingituna võimalik teostada suuremaid raudteerajatiste remonditöid. Nimetatud asjaolu tingib suurenenud sisseostetavate remonditeenuste ja materiaalsete ressursside vajaduse suveperioodil.

Seadusandlusest tulenevad muudatused ettevõtte majandustulemustele aruandeperioodil olulist mõju ei avaldanud.

Vene-Ukraina sõja mõjul kallinesid aruandeaastal raudteeremondimaterjalid ja -seadmed ning mõnevõrra halvenes nende kättesaadavus turul, mis suurendab teostatavate investeeringute maksumust ja mõningal juhul ka ajalist kestust.

Ettevõte on seadnud eesmärgiks arendada äritegevust keskkonna- ja ressursisäästlikult, täita Eesti Vabariigi seadusandlikes aktides kehtestatud keskkonnakaitsenõudeid, vähendada heitmete ja saasteainete sattumist keskkonda, hoida ära keskkonna avariilist saastamist.

Ettevõte omab jäätmekäitlusluba, mis võimaldab oma jõududega käidelda vanu raudteeliipreid sobivaks küttematerjaliks puiduküttekatlamajades põletamiseks. Keskkonnaalase tegevuse plaanipäraseks korraldamiseks on juurutatud keskkonnajuhtimis- ja auditeerimissüsteem EMAS.

Ettevõtte müügitulud olid aruandeaastal 9 413 tuhat eurot (2021: 9 097 tuhat eurot), millest 9 135 tuhat eurot (2021: 7 969 tuhat eurot) moodustas infrastruktuuri kasutustasu reisijate- ja kaubaveo operaatoritele, vanametalli müük 137 tuhat eurot (2021: 979 eurot) ning 141 tuhat eurot (2021: 149 tuhat eurot) muud müügitulud. Tulu sihtfinantseerimisest laekus 6 tuhat eurot (2021: 5 607 eurot).

Aruandeaasta jooksul investeeriti raudteeinfrastruktuuri kokku 9 835 tuhat eurot (2021: 5 082 tuhat eurot). Erinevate raudteelõikude rööbasteede remonti teostati 6 935 tuhat eurot (2021: 4 260 tuhat eurot), mitmesugustesse raudteeside- ja automaatikaseadmetesse investeeriti 1 960 tuhat eurot (2021: 761 tuhat) eurot, renoveeriti Taikse peatuspunkti reisijate ooteplatvorm maksumusega 481 tuhat eurot.

Muud investeeringud raudteeinfrastruktuuri ning muude seadmete soetused moodustasid 459 tuhat eurot (2021:61 tuhat) eurot.

Investeeringute summast 5 613 tuhat eurot moodustas Euroopa Ühtekuuluvusfondi abi Lelle-Pärnu raudteelõigu hooldusremondiks.

Järgmisel aruandeaastal on kavandatud investeerida raudteeinfrastruktuuri arendamisse ligikaudu 3 miljonit eurot, peamiselt raudteeliiklusjuhtimise automaatikaseadmete ja tarkvara arendamiseks ning pooleliolevate projektide lõpetamiseks. Juhul kui realiseerub

Euroopa Ühtekuuluvusfondi abi summas 18,25 miljonit eurot Rapla-Lelle raudteelõigu renoveerimiseks, kujuneb investeeringute mahuks kuni 22 miljonit eurot.

Seisuga 31.12.2022 ületavad ettevõtte lühiajalised kohustused käibevara 4,24 miljoni euro võrra. Edelaraudtee AS käibekapital on negatiivne tulenevalt kohustustest seotud osapooltele. Laenulepingutest tulenevalt on omanikulaenud allutatud pangalaenudele. Juhtkond on pidamas läbirääkimisi võlausaldajatega uue pikaajalise finantseerimisstruktuuri kokkuleppimiseks.

Aasta 2022 2021

Puhaskasumi marginaal¹ -29% 21%

Omakapitali määr² 69% 77%

EBITDA määr3 47% 109%

Lühiajaliste kohustuste kattekordaja4 2,88 1,58

Finantssuhtarvude arvutamise metoodika: ¹ Puhaskasumi marginaal – puhaskasum/ (müügitulu+ muu äritulu) *100% ²Omakapitali määr – omakapital/koguaktiva *100% 3EBITDA määr - (ärikasum miinus kulum)/ müügitulu * 100% 4Lühiajaliste kohustuste kattekordaja – lühiajalised kohustused/käibevara

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.