EG EHITUS AS

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Juba 8322 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 89 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,3 punktiga ja kommen

EG EHITUS AS hetkeolukord

Juba 8322 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 89 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,3 punktiga ja kommenteeritud 11 korda.

Tegevusaruanne 2022

AS EG Ehitus jätkas põhitegevusena 2022. aastal maagaasi- ja kaugküttetorustike ning rajatiste, elektrilahenduste ehitamise ning rekonstrueerimisega ja biogaasijaamade hooldamisega. Suurem fookus oli LNG lahenduste ehitamisel, kus nõudlus tulenevalt energiakriisist tõusis.

2022. aastal mõjutas enim ettevõtte tegevust energiakriis ja kõrge inflatsioon. Sõjast tingitud piirangute seadmine Venemaale ning gaasi defitsiit turul tingis suurema huvi LNG vastuvõtuvõimekuse loomisele nii Eestis kui Euroopas üldiselt. Seetõttu osales ettevõtte Paldiski LNG terminali ehituses, kuid kahjuks see projekt ebaõnnestus ning ettevõtte jäi 2022. aastal kahjumisse. Siiski muudes tegevusvaldkondades suudeti hoida tegevus kasumlik hoolimata kõrgetest sisendhindadest ning vähenenud töömahust turul. Käive vähenes üldiselt vähenenud hangete mahu tõttu turul ning paljud hanked ka tühistati tellija raha puudusel tulenevalt kõrgetest hindadest. Sisendhindade kasvu ei ole olnud võimalik täielikult turule edasi kanda. Neljandas kvartalis omandati

Asilt Eesti Gaas selle tütarettevõte HG Prosolution OÜ ja ühendati AS EG Ehitusega.

Lähitulevikus mõjutab ehitusvaldkonda enim riigi poliitika majanduslanguse tingimustes, investeeringute tegemine taristuvaldkonda ning rohepöörde plaanitavad suunad ja eesmärgid.

Lisaks jääb mõjutama ettevõtte tegevust poliitiline ebastabiilsus lähiregioonis ja sellest tulenevad gaasi- ja elektrihinna suured kõikumised. Euribori järsk tõus piirab lähiajal tõenäoliselt ka tellijate huvi viia ellu suuremaid investeeringuid taristusse.

Ehitusturg

Statistikaameti esialgsetel andmetel kahanes majandus reaalhindades 2022. aasta IV kvartalis -4,1 % ning ehitushinnaindeksi kasv oli sealjuures 17,8% aastas. Aastat iseloomustab kobarkriiside kokkulangemine - samaaegselt kõrged energiahinnad, materjalide kättesaadavus ja hinnakasv, sõjast tulenevad piirangud ning euribori järsk tõus inflatsiooni ohjeldamiseks. Kõigest sellest tulenevalt on alanud turu jahtumine.

Statistikaameti andmetel väljastatati gaasitorustike ehitamiseks möödunud aastal uusi ehituslube 11% vähem kui aasta varem, sealjuures uute ehitatavate torustike jm maht vähenes 37% ja rekonstrueeritavate torustike jm maht 75%. Seda võib põhjendada kõrgete gaasihindadega ning vähese huviga sellistes tingimustes laiendada ja rekonstrueerida gaasitrasse, kui samal ajal turg otsib alternatiivseid võimalusi energia- ja rahasäästlikemale tehnoloogiatele.

Eesti Konjuktuuriinstituudi andmetel oli ehitussektori kindlustunne 2023. a jaanuaris oluliselt madalam kui eelmisel aastal samal perioodil (22-01 kindlustunde indikaator +2; 23-01 indikaator -31) ; tööd tagavate lepingute maht on ees keskmiselt 4,4 kuud. Ehitustegevust piiravaks faktoriks peetakse eelkõige ebapiisavat nõudlust.

Tulenevalt taristuvaldkonna spetsiifikast jääb jätkuvalt kitsaskohaks kvalifitseeritud tööjõu sh inseneride puudus ning surve tööjõukuludele tulenevalt inflatsioonist ja elukalliduse tõusust. Samuti on ehitusvaldkond sõltuv riiklikust poliitikast tööjõu liikumisel ning välistööjõu kasutamisel.

Vene – Ukraina sõda 24.02.2022 algas Venemaa sõda Ukraina vastu. Otsest sõja mõju ettevõttele ei esinenud, küll aga on muutunud majanduskeskkond selle tõttu. Lisaks sõjalise abi andmisele riiklikul tasemel on EL rakendanud erinevaid piiranguid/sanktsioone kaupade impordiks Venemaalt. Seega tuleb ettevõttel hoolikalt jälgida ostetavate materjalide päritolu ja tegelike kasusaajate ringi. Aasta jooksul on suudetud Euroopas ümber mängida ka tarneahelad ning toorme kättesaadavus on paranenud ja vahepeal esinenud defitsiit ning hinnaralli rahunenud.

Pigem liigutakse täna majanduslanguse suunas ning ehitusturu väljavaade halveneb ajutiselt.

Koroonaviiruse mõju 2022. aastal koroonaviiruse mõju ettevõtte tegevusele eriti suur ei olnud, kuna piiranguid enam ei rakendatud ja massilist töötajate haigestumist ei esinenud.

Majandustulemused ja suhtarvud

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.