REGISTER OÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Eesti ettevõtted ajavad head töötajat tikutulega taga ning tublid ja jätkusuutlikud firmad konkureerivad kahjuks riskantsete ettevõtetega võrdsetel alustel. Nag

Riskantsed ettevõtted kasutavad ära Töötukassa võimalusi ja koorivad tööjõuturgu (Täiendatud!)

Eesti ettevõtted ajavad head töötajat tikutulega taga ning tublid ja jätkusuutlikud firmad konkureerivad kahjuks riskantsete ettevõtetega võrdsetel alustel. Nagu "kommionud" peibutavad viimased tööotsijaid ilusate lubadustega, mille täitjaid neist aga varem või hiljem enam ei ole. Leidsime selliseid tegelasi ka Töötukassa lehel tööd pakkumas, kuid tööotsijal ei ole samas kuidagi võimalik neid eristada, ega valida tööandjat suuruse, usaldusväärsuse, kogemuse (kokku - jätkusuutlikkuse) järgi. See mure on muidugi enamike tööportaalide puhul, v.a Inforegistri PARTNERWEB, mis võimaldab juurde vaadata ka ettevõtte äritausta põhiinfot. Töö kaotus ja seejärel töö otsimine ei ole kergete killast ning siin tuleb inimesele appi Töötukassa, mis pakub tuge nii materiaalselt kui moraalselt. Töö kaotanule makstakse seadusjärgset hüvitist, nõustatakse ja koolitatakse teda ning, mis kõige tähtsam - pakutakse ka tööd. Töötukassa teostab riigi tööpoliitikat, mille eesmärgid on:
  • tööealise elanikkonna võimalikult kõrge tööhõive;
  • pikaajalise töötuse ja tööturult tõrjutuse ennetamine.

Kulud töötutele küündivad juba 400 miljoni euroni ja seega on vajalik mõelda, kuidas neid olemasolevate vahenditega vähendada või vähemalt kasvu aeglustada? 

Detsembris 2017 oli Töötukassa andmetel Eestis registreeritud kokku ca 31 000 töötut, mis teeb töötuse määraks laias laastus 5% (eeldades, et tööjõulist elanikkonda on ca 0,6 miljonit). Kui teeme põhikooli matemaatikast tehte ja jagame 400 miljonit kulu 12 kuu peale ning kuu kulu omakorda registreeritud töötutele, siis keskmiselt kulub ühe registreeritud töötu peale 1100 eurot kuus. Me jõudsime oma väikese uurimusega tulemuseni, et ehk saaks mõne protsendi nendest kuludest vähendada puhtalt tööpakkuja tausta avalikuse ette toomisega?

Probleemne tööandja soodustab töötust ja tööotsija heitumist

Just töötu tööotsija heitumist püüab Töötukassa oma tegevusega muuhulgas ära hoida. Selleks hoitakse temaga ühendust, nõustatakse ja utsitatakse nõnda mitte alla andma. Usun, et Töötukassa päästab nii mõnegi saatuse ja perekonna ning aitab säilitada meie kokku kuivavat tööjõudu. Viimane asi, mida töötu selle juures vajab, on järjekordne pettumus, järjekordne tööandja, kes varsti uksed kinni paneb või lihtsalt palka ära ei maksa. Karm tõsisasi on, et mida räbalam on tööotsija olukord ja madalam kvalifikatsioon, seda rohkem saab teda ära kasutada ning seda suuremaks motivaatoriks on talle ilusad lubadused - raha. Töötukassal on töökuulutuste lehekülg, kus tööpakkujad ennast näidata saavad ning heas usus lubatakse neil seda teha. Töötukassa lehel olevate tööpakkujate taust on seinast seina. Lasime neid hinnata meie teaduspõhisel krediidiriskihindamise mudelil - Krediidiskooril. Meie suureks rõõmuks on enamik tööpakkujaid usaldusväärsed ettevõtted. (täiendus 26.09.2018) /Töötukassa esindaja Ragnar Linde sõnul läbivad kontrolli kõik tööpakkumised, mis töötukassa e-keskkonda sisestatakse ning ebaõigete andmete esitlemisel või kliendi kaebuste puhul lõpetatakse vastavate tööpakkumiste avaldamine. / Töötukassa poolset töökuulutuste kontrolli teemat on varem kajastanud ka Tartu Postimees, mille andmetel tähendab see peamiselt veendumist, kas ettevõte on olemas ja kas töökuulutuse sõnastus korrektne. Nende sekka on end aga siiski peitnud ka kõrge riskiga firmad, milledel on ajaloos ette näidata komme oma kohustusi mitte täita (tasuda makse või arveid, esitada aruandlust). Selliste ettevõtete tööpakkumiste vastu võtmisel on juba niigi elumere karidelt lööke saanud inimestel oht uuesti haiget saada. Sest hädas olles usume ikka seda, mida uskuda tahame ning vaigistame oma kriitikameele. Märgatav osa (üle 10%) töötutest tuleb ehitusvaldkonnast, mis toodab meile paljuräägitud "Kalevipoegi" ja katkiseid perekondi. Sellest veel enam otsivad tööd kaubanduse valdkonna inimesed. Ehitussektor Krediidiskoor Töötukassa

Probleemsed tööpakkujad kahjustavad tööjõuturgu ja suurendavad riigi kulubaasi

Hetkel pakuvad Töötukassa lehel tööd nt ehitusvaldkonnas 12 problemaatilist või riskantset ettevõtet, millel on üleval 17 aktiivset tööpakkumist, millele otsitakse kokku 43 töötajat. See võib aga tähendada pettumust neile 43-le inimesele, sest nende ettevõtete maksejõuetuse tekkimise tõenäosus (12 kuu jooksul) Krediidiskoori* hinnangul on üle 50% ja täna on neil maksuvõlga ühtekokku üle 100 000 euro. Kokku on Töötukassa lehel täna üleval 1842 tööpakkumist, kuhu otsitakse 4089 inimest. Nende pakkumiste taga on 1026 ettevõtet erinevatest valdkondadest. Neist 102 on probleemsed ning neil kokku on üleval ca 1,77 miljoni euro eest maksuvõlga. Kõigi 1026 tööpakkuja, kokku 2,43 miljoni eurosest maksuvõlast moodustab probleemsete ettevõtete osa lausa 73%. V6rdlev Graafik Protsentidega 1 Kui nüüd eeldada, et kõik ~4090 töökohta saavad täidetud ning arvestada, et kõikide tööpakkujate seas kokku on probleemsete ettevõtete (millel maksejõuetuse tekkimise risk üle 50%) osakaal umbes 12%, siis on tänase seisuga Töötukassas avaldatud tööpakkumiste puhul ebakindel tervelt 490 inimese uus töökoht. Kui võtame artikli alguses toodud arvutuse, et ühe töötu peale kulub ca 1100 eurot kuus, siis 490 inimese ebakindel tulevik võib tähendada ca 0,5 miljonit eurot töötusega seotud kulu riigile kuus.

Kui jätkame sama mõttekäiku, et kõigist töötutest (ca 31 000) umbes 10% asuvad tööle probleemse tööandja juurde ja võivad seega taas töötuks jääda, tuleb võimalikuks kuluks juba 34 miljonit eurot kuus.

Eesti Töötukassa korraldab töötuskindlustust eesmärgiga tagada:
  • töötuse korral tööotsingute ajaks kaotatud sissetuleku osaline kompenseerimine;
  • töölepingu ülesütlemise hüvitamine töötajale koondamise korral;
  • töötajate nõuete kaitse tööandja maksejõuetuse korral.
Juba tekkinud maksejõuetust on täna võimalik üsna mitmel moel tuvastada. Valides töökohta, valib inimene aga tuleviku, mille osas faktiline info ju puudub. Kvaliteetselt ja teaduspõhiselt maksejõuetust ette ennustada saab täna Inforegistri teaduspõhise Krediidiskoori abil. Tööotsijale ei maksa tööandja profiili üldinfo vaatamine Inforegistris mitte midagi, seega ei näe ma põhjust, miks peaks ta oma tööelu valikuid tegema kinnisilmi?

Kulutused töötutele kasvavad iga aastaga

Nagu öeldud eespool, siis on töötute aitamiseks ja tööle aitamiseks ohtralt vahendeid ette nähtud. Summad on muljetavaldavad ning kasvavad aasta-aastalt. Need on kulud töötuks jäänud inimesele erinevate hüvitiste maksmisele ja tema ümber- või täiendõppele jmt. Nendest kuludest osa saaks ära hoida pelgalt teades, millised tööandjad suure tõenäosusega töötuid ja seega ka kulusid töötutele tekitavad või suurendavad. 
TÖÖTUKASSA EELARVEST 2018 2017 2016
Töötuskindlustushüvitisega seotud kulud 58 444 285 € 48 198 448 € 44 353 958 €
Koondamise ja tööandja maksejõuetusega seotud kulud 32 350 860 € 28 917 110 € 24 696 049 €
TÖÖTUSKINDLUSTUSE KULUD kokku 90 795 145 € 77 115 558 € 69 050 007 €
kasv võrreldes eelmise perioodiga 13 679 587 € 8 065 551 € 2 748 423 €
kasv võrreldes eelmise perioodiga 18% 12% 4%
Tööturuteenuste ja -toetuste, töövõimetoetuse kulud kokku 318 592 421 € 204 815 634 € 79 707 590 €
kasv võrreldes eelmise perioodiga 56% 157% 45%
KULUD TÖÖTUTELE kokku 409 387 566 € 281 931 192 € 148 757 597 €
kasv võrreldes eelmise perioodiga 45% 90% 23%
Kui probleemsed tööpakkujad on selgelt tuvastavad, siis paranevad tööotsijate eduvõimalused (vähenevad kulud töötutele) ning suureneb usaldusväärse tööandja konkurentsivõime tööjõuturul. Tööotsijad saavad firma tausta teades valida suuremat kindlustunnet pakkuva (madalama riskiga) tööandja, kes sel juhul ei pea ebaõiglases konkurentsis töötajate pärast tööjõu eest üle pakkuma. Kulude kokkuhoid suurendab tööandja jätkusuutlikust, mis võimaldab tal pakkuda tublile töötajale veel suuremat kindlustunnet - positiivne sõltuvusahel. Lõppeks, isegi juhul, kui töötaja valib ikkagi küll suuremat palka pakkuva, aga probleemse tööandja, teeb ta seda vähemalt teadlikult. Teadlik valik vähendab ootamatust ning ehk aitab ka kergendada vaimset toimetulekut ebameeldivustega.

Kontrolli alati tööpakkuja tausta Inforegistris

Kuna Krediidiskoori hinnangus ei ole põhjust kahelda, siis on meie väikese uurimustöö tulemus murettekitav - üle saja probleemse ettevõtte koorivad niigi nääpsukest tööjõuturgu ja teevad seda pealekauba maksumaksja raha eest Töötukassa lehel, kus tööpakkumisi vaadates ei ole mitte kuidagi võimalik tuvastada usaldusväärsemaid või vastupidi, probleemsemaid tööandjaid. Sama mure on enamike tööportaalidega. Inforegistris on iga Eestis registreeritud ettevõtte taustainfo koos teaduspõhise Krediidiskoori antud riskihinnanguga olemas. Soovitame tööotsijatel alati kontrollida tööandja seisund üle tema profiililt - sisestada ettevõtte nimi Inforegistri otsiväljale ja veenduda, et ettevõttel pole küljes vähemalt punast võlglase märgist. Ettevõtete profiilidel on toodud tegevuslood. Tegevusloo lõpus on ära mainitud selle viimatise värskendamise aegne krediidiriski klass ettevõtte kohta. Sellest infost (võlamärgis ja krediidiriski klass) peaks tööotsijale juba piisama, et teha oma järgmine tööelu valik oluliselt kindlamal alusel. Et tööotsija elu veel mugavamaks teha, on Inforegister avanud omaenda tööportaali PARTNERWEB, mis võimaldab töötajal töökuulutuse juurest kohe liikuda ettevõtte profiilile tausta uurima. Edukas tööpakkuja võib kerge vaevaga lisada oma töökuulutusele Töötukassa lehel otselingi oma ettevõtte Inforegistri profiilile ja lisaks dubleerida töökuulutus PARTNERWEB'is. Inforegistri külastatavus on äriportaalide seas ülekaalukas ja seda külastavad muuhulgas ka paljud tööotsijaid. Seega on oluline erapooletu äritausta info kõrval näidata oma tööandjabrändi tugevust ja usaldusväärsust. Nõnda saame omalt poolt kaitsta tööotsijat ja panustada riigi tööpoliitika teostamisse.

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Inforegister uueneb ja toob turule revolutsioonilised lahendused!

Peagi avame uue Inforegistri, mis esitleb end uuenduslikus kuues.     Rohkem kui kümme aastat oleme turul suunda näidanud, ent nüüd on kätte jõudnud aeg suurema
ssb.ee
Peagi avame uue Inforegistri, mis esitleb end uuenduslikus kuues.   Rohkem kui kümme aastat oleme turul suunda näidanud, ent nüüd on kätte jõudnud aeg suuremateks muutusteks. Oleme alati olnud nagu tuulelipp, mis kõrgel lehvides õiget suunda näitab – suunda, mida konkurendid innukalt jäljendavad.   Nüüd aga tõstsime lati veelgi kõrgemale. Meie eesmärk on olla kopeerimatud ja parimatest parimad.  Vähem kui aastaga on Inforegistri tütarettevõte Storybook.ee meie klientide arvu suurendanud ligikaudu 8000 võrra, genereerides umbes 1,5 miljoni euro suuruse stabiilse müügikäibe aastas.   See

REGISTER OÜ tegevusaruanne 2022

Register OÜ on Eesti ettevõte, mis on viimase kahe aasta jooksul, 2021 ja 2022, keskendunud ainult infotehnoloogilistele arendustegevustele. Nende eesmärk on ol
ssb.ee
Register OÜ on Eesti ettevõte, mis on viimase kahe aasta jooksul, 2021 ja 2022, keskendunud ainult infotehnoloogilistele arendustegevustele. Nende eesmärk on olnud realiseerida täisautomatiseeritud ärijuhtimise protsesse, mis võimaldavad Eesti ettevõtetel teostada mitmesuguseid juhtimisfunktsioone ilma inimressursside vajaduseta. Nende arendustegevused hõlmavad mitmesuguseid valdkondi, sealhulgas müügi-, krediidi-, turundus- ja personalijuhtimist. See tähendab, et nad on loonud süsteeme ja protsesse, mis võimaldavad ettevõtetel neid funktsioone automatiseerida, vähendades seeläbi vajadust

5 tähekest ettevõtte nime juures – mida need tähendavad?

Tähekesed on mõeldud visuaalselt kajastama ettevõtte  maineskoori . Mida suurem on maineskoor ehk reputatsioon, seda rohkem on tähekesi. Seetõttu on ka tavapära
ssb.ee
Tähekesed on mõeldud visuaalselt kajastama ettevõtte maineskoori . Mida suurem on maineskoor ehk reputatsioon, seda rohkem on tähekesi. Seetõttu on ka tavapärane, et alustaval ettevõttel on tähekesi vähem, kui suurtel ja pikaajaliselt tegutsenud ettevõtetel.  Kuidas kujuneb maineskoor? Tärnide lisamiseks või vähendamiseks on vaja suhteliselt suurt muutust ettevõtte maineskooris (selle aluseks olevates andmetes), kuna skaala ulatub kümnetesse tuhandetesse. Hinde arvutamisel kasutatakse ligi 50 Inforegistris kajastatud ettevõttega seotud andmepunkti, mille mõju ulatub väga nõrgast kuni

Mis on Krediidiskoor?

Krediidiskoor on Eestis ainuke teaduspõhine krediidijuhtimise vahend, mida saad mugavalt kasutada just selles äri-, kliendihaldus- ja raamatupidamistarkvaras, m
ssb.ee
Krediidiskoor on Eestis ainuke teaduspõhine krediidijuhtimise vahend, mida saad mugavalt kasutada just selles äri-, kliendihaldus- ja raamatupidamistarkvaras, millega oled harjunud töötama. Krediidiskoori põhimõte Krediidiskoori mudel on välja töötatud koostöös Tarkvara Tehnoloogia Arenduskeskuse ja Tartu Ülikooli andmeteaduritega 3-aasta pikkuse rakendusuuringu töö käigus.    Krediidiskoori mudelis on kasutusel tuhandeid tunnuseid ja selle arendamisel on kasutatud masinõppe meetodeid, mis hõlmavad endas iseõppivaid algoritme. Need algoritmid  suudavad tuvastada peidetud seoseid

Kommentaarid (1)

KAIP TAI VEIKIA..

Dropdown


What is Credit Score?

Credit Score is the only research-based credit management tool in Estonia that you can conveniently use in the business, customer management and accounting soft
ssb.ee
Credit Score is the only research-based credit management tool in Estonia that you can conveniently use in the business, customer management and accounting software you are used to working with. Credit score principle The credit score model has been developed in cooperation with the Software Technology Development Center and the data researchers of the University of Tartu during the 3-year applied research work. The credit score model uses thousands of features and has been developed using machine learning methods that include self-learning algorithms. These algorithms are able to

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.