KOHILA VINEER OÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Juba 10 160 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 40 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,3 punktiga ja komm

KOHILA VINEER OÜ hetkeolukord

Juba 10 160 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 40 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,3 punktiga ja kommenteeritud 129 korda.

Tegevusaruanne 2022

Kohila Vineer OÜ on Latvijas Finieris AS kontserni tütarettevõte ja Raplamaa suurim tööandja. Meie peamine tegevus on vineeri ja spooni tootmine ning vineerist toodete tootmine ja nende tootearendus. Kohila Vineer OÜ tagab pikaajalise koostöö kõigi huvirühmadega kogu väärtusahela ulatuses. Alates tooraine ja kaupade tarnijatest kuni põhi- ja kõrvaltoodete ostjateni. Kasutame toorainena Eestis varutud kaske ja teeme tihedat koostööd nii Riigimetsa Majandamise Keskuse kui ka paljude erametsaomanikega. Varutud puit töödeldakse klientide tellimustel kõrgkvaliteetseteks RIGA WOOD kaubamärki kandvateks toodeteks, mida turustatakse üle kogu maailma.

Ettevõte on asutatud 2011. aastal ja esimestel aastatel tootis ettevõte spooni, millest omakorda toodeti vineeri teistes Latvijas Finieris kontserni kuuluvates tehastes. Alates 2016. aastast, mil tehti täiendav investeering 60 miljoni euro ulatuses, töödeldakse ümarpuit Kohilas kohapeal kvaliteetseteks vineertoodeteks, mis tarnitakse meie klientidele tänaseks 60 erinevasse riiki. Tehas pakub tööd 203 töötajale.

2022.a oli Kohila Vineer OÜ jaoks taaskord üks keeruline, kuid kokkuvõttes edukas aasta. Aasta alguses tegi tehase töö sujuva korraldamise keeruliseks töötajate kõrge Covid-19 ja muudesse viirushaigustesse haigestumine. Veebruaris alanud Venemaa-Ukraina sõda tekitas suuri probleeme liimi ja muude materjalide kättesaadavusega. Erakorralised tagajärjed olid ümarpuidupuidu kättesaadavusele linnurahu ajal, mis halvasid oluliselt tehase tööd teises kvartalis. Erinevalt 2021. aastast peatus sel aastal aprilli keskpaigast kuni juuli lõpuni ümarmaterjali tarne pea täielikult. Vaatamata sellele, et tehasel oli märtsi lõpu seisuga Läänemere regiooni üks suuremaid ümarmaterjali varusid, ei suutnud ettevõte kogu linnurahu üle elada ning kokku ligi kaks nädalat oli tehase töö kas osaliselt või täielikult halvatud. Kevadine raierahu põhjustas saamata jäänud tulu miljonite eurode väärtuses, mis oli tingitud klientide hilinenud või tühistatud tellimustest. Vaatamata kõigile pingutustele varuda kevadise raierahu ajal toorainet naaberriikidest, kaotasime mitmeid kliente konkurentidele väljaspool Eestit ning see mõjutas nii meie käivet kui kasumlikkust.

Kolmandas-neljandas kvartalis õnnestus meil oma tavapärane tegevus taastada ning tarneprobleemidele lahendused leida. Märgatavalt kasvanud energiahinnad õnnestus valmistoodangu hinda peegeldada, kasvanud kulusid efektiivsuse parendamisega suuremalt jaolt leevendada. Ebanormaalse olukorra oli tekitanud kevadine raierahu ning biomassi puudujääk kohalikul Eesti turul. Lisaks Venemaa ümarpuidu ekspordi puudujääk Skandinaavia tselluloosi tööstustes, mis kasvatas tooraine hindasid kordades ning rikkus kogu Eesti mehaanilise puidutööstuse konkurentsivõime globaalsel turul aastateks.

Kokkuvõttes suutis Kohila Vineer OÜ juba teist aastat ületada tehase projektvõimsuse ning vaatamata keerulistele välistele asjaoludele olla kasumlik.

Lisaks oma põhitegevusele oleme aktiivsed ka ühiskondlikes tegevustes. Oleme toetanud mitmeid kultuuri-, spordi-, haridus- ja kogukondlikke projekte. Täiendavalt põhipalgale pakume oma töötajatele laiemat motivatsioonipaketti, kompenseerides toitlustamist, transporti, sportimist ja tervislikke eluviiside edendamist. Tunnustame oma töötajaid oluliste saavutuste eest tööl ning isiklikel tähtpäevadel. Tänu Covid-19 piirangute leevenemisele korraldasime metsarahva päeva raames juba kolmandat korda avatud uste päeva, kus avasime üheks päevaks tehase uksed oma töötajate peredele, sõpradele ning kohalikele elanikele.

Oma panuse oleme andnud alates sõja puhkemisest Ukraina toetamisse, annetades erinevatesse projektidesse sadade tuhandete eurode ulatuses ning plaanime jätkata seda kuni sõja lõppemiseni.

2022.aastal on tehtud investeeringuid 1 104 308 euro ulatuses (2021.aastal 804 581 euro ulatuses).

Tööjõukulud olid kokku 6 467 284 eurot (2021.a. 5 904 740 eurot). Tegev- ja kõrgemale juhtkonnale arvestati tasusid kokku 143 992 eurot (2021.a. 117 681 eurot).

2022.aasta puhaskasum on 2 897 857 eurot (2021.a 1 415 356 eurot).

2023.aastal ei ootada makro keskkonnas olulisi muutusi. Covid-19 riskid on asendunud julgeoleku ja energiakandjate riskidega. Lisaks kõrgele inflatsioonile on jätkuvalt aktuaalne ressursside kõrged hinnad ning nende kättesaadavus. Lisaks tööjõu puudus ja kõrged intressimäärad.

Arvestades üleüldist globaalse majanduse jahtumist on oht teisel poolaastal näha nõudluse vähenemist. Vaatamata Venemaa puittoodetele seatud sanktsioonidele, ilmub neid jätkuvalt turule läbi kolmandate riikide tekitades ebavõrdset konkurentsi kogu väärtusahelas, kahjustades kohalikku tööstust ning toetades Venemaa majandust.

Eesti metsanduspoliitikas muutusi toimunud ei ole ning ebakindel olukord jätkub. Kevadine raierahu on muutumas normaalsuseks, mis tekitab kunstliku tooraine defitsiidi ja kahjustab kohalikku puidutööstust ning selle konkurentsivõimet globaalsel turul. Metsanduse arengukava protsess liigub edasi aeglaselt ning talvine ministri otsus RMK raiemahtu vähendada tekitab veelgi suuremaid pingeid tooraine kättesaadavuses. Seoses valimistega on metsandust kasutatud lühiajaliste poliitiliste eesmärkide saavutamiseks ning kokkuvõttes loob see ebasoodsa ning ebakindla perspektiivi pikaajalisteks investeeringuteks kohalikku puidutööstusesse.

2022 2021

Kokku müügitulu tuh eur 45 166 32 818

Tulude kasv/kahanemine % 38% 28%

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.