EESTI PUIDUMÜÜGIKESKUS TÜH

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Juba 2092 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 80 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 5,0 punktiga ja kommen

EESTI PUIDUMÜÜGIKESKUS TÜH hetkeolukord

Juba 2092 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 80 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 5,0 punktiga ja kommenteeritud 1 kord.

Tegevusaruanne 2022

Sissejuhatus

Eesti Puidumüügikeskus TÜ (edaspidi EPMK) on 04. veebruaril 2013. aastal nelja Metsaühistu (Ühinenud Metsaomanikud MTÜ, Sakala

Metsaühistu TÜ, Erametsaühing Eesti Metsaomanikud MTÜ ja MTÜ Saarde Erametsaühing) poolt asutatud tulundus ühistu. Lisandunud on üks uus liige, Vardi Erametsaselts MTÜ / nüüd uue nimega Vardi Metsaühistu.

Ühistu eesmärgiks on toetada ja soodustada oma liikmete majanduslikke huve läbi ühise majandustegevuse, milles liikmed osalevad metsamaterjali ja hakkepuidu hankijatena. EPMK peamine tegevus on liikmete poolt ülestöötatud metsamaterjali müügi korraldamine, metsamaterjali ühiselt müümise propageerimine, erametsanduse arengu toetamise ning liikmeskonna suurendamine.

EPMK ei oma ise metsamaad ja tehnikat metsa ülestöötamiseks, ning ei tegele raiete ega metsamaterjali transpordi korraldamisega.

2022 aasta prognoositud müügimaht oli 600 000 tihumeetrit, tegelik müügimaht 559 000 tihumeetrit ümarpuitu ja sh eksporditud hakkepuit 9 900 tihumeetrit. Peamiselt toimub metsamaterjali müük DAT või FAS tarnetingimustel, st et kauba üleandmine toimub ostja terminalis. FOB tarnetingimusel müüdi 9 laevatäit puitu ehk ca 30 000 tihumeetrit.

Tulud, kulud ja kasum

Aastal 2022 oli Eesti Puidumüügikeskus TÜ käive 49 mln eurot. Võrrelduna 2021 aastaga käive kasvas, kuid oli tingitud peamiselt puidu hinna tõusust, mitte niivõrd müüdud tihumeetrite kasvust. Otseselt Covid 19 mõju ei avaldanud ja kõiki sortimente oli võimalik müüa. Müügitulust moodustas 99,9% liikmete metsamaterjali müük ja 0,1% muud tulud. 2022. aasta lõppes puhaskasumiga 43 605 eurot. Meie peamiseks tuluallikaks on tasu liikmete metsamaterjali müügi korraldamiselt.

Olulised keskkonna mõjud äritegevusele 2022 aasta algas müügivõimaluste paranemisega. Esimese kvartali ilmastikuolud olid rahuldavad metsa majandamiseks, kuid prognoositud müügimahte ei toonud. Teises kvartalis olid liikmete raiemahud oodatult väiksed seoses linnurahuga. Müügivõimalused olid teises kvartalis head, kuid raiete piiramisega oli pakkumine nõrk. Paberi ja küttepuidu nõudlus oli tavapäratult suur ja hinnad kerkisid iganädalaselt. Nii kütte kui ka kõik paberipuidusortimendid tegid kolmandas kvartalis kõigi aegade hinnarekordid. Neljandas kvartalis algas järsk hinnalangus ja ostumahtude piiramine. Okaspuupalgi nõudlus oli terve aasta stabiilselt hea ja hinnad püsisid stabiilselt kõrgetel tasemetel. Kasepalgi nõudlus oli terve aasta hea ja kõrgetel tasemetel püsinud hinnad hakkasid aasta lõpus veel tõusma. Suur nõudlus oli tingitud headest toodangu müügivõimalustest ja vähesest kasepalgi pakkumisest, sest erakordselt kõrge kütte ja paberipuidu hind pani metsaomanikke rohkem madalama kvaliteediga puitu raiuma.

Äritegevuse hooajalisus

Metsamaterjali varumiseks on sobivaim aeg talv ning sellel perioodil töötatakse üles 30-40% aastasest raieplaanist. 2022 aasta talv oli metsade majandamiseks sobivam kui mõni eelmine talv, kuid külmetanud pinnasega aega jäi siiski väheks. Tulemuseks müügiprognooside 80% täitmine esimeses kvartalis. Teise kvartali raiemahtude planeerimisel on oluline osa Keskkonnameti tegevusel, sest puudub täielik selgus, kas ja kus tohib 15.04. – 30.07. raieid teostada. Kui Keskkonnaamet jätkab alustatud praktikat ja peatab linnurahule viidates raieid, siis avaldab see olulist mõju meile, kogu sektorile. Kaks kuni kolm kuud kestvat raiete piiramist ei ole võimalik enam nö järgi raiuda ja väheneb puidu pakkumine tööstustele ning väheneb tööhõive maapiirkondades.

Valuutakursside ja intressimäärade muutumise risk

Tehingud liikmete ja ostjatega toimuvad eurodes. Arvestusperioodil ei ole antud laene ja võetud laene. Muid intressi kandvaid kohustusi ei ole, mistõttu valuutakursi risk on madal.

Investeeringud

PRIA „Tootjarühma loomise ja arendamise“ toetuse periood on lõppenud ja meetme raames saadud investeerimistoetus täies mahus kasutatud.

Toetuse abil oleme välja arendanud Dokumendihaldusprogrammi ja Vaheladu.eu. Aastal 2022 jätkasime investeeringuid IT arendustesse omavahenditest, et tagada kiirus ja kvaliteet andmete töötlemisel.

Personal 2022 aastal oli töötajaid 3.

Finantssuhtarvud 2022 2021

Maksevõime üldine tase = käibevara / lühiajalised 1,01 0,99 kohustused

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Tegime digikoristuse

Oleme aastate jooksul korjanud ja säilitanud dokumente nii paberkandjal, elektroonselt kui ka digitaalselt. Kui paberkandjal dokumentidest vabanemine käis varem
timbertrade.ee

Valitsus tahab kõigile ettevõtjatele panna e-arve kohustuse

Johannes Voltri 26.09.2023 07:08 Evelyn Liivamägi Autor/allikas: ERR/ Kadri Põlendik Valitsus plaanib muuta ettevõtetele e-arvete esitamise kohustuslikuks. Ühel
timbertrade.ee

Eesti Puidumüügikeskus arendab e-arvete automaatse kontrolli funktsionaalsust

Eesti Puidumüügikeskus TÜ dokumendihaldusesse e-arvete automaatse kontrolli funktsionaalsuse arendamise projekti rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi vahe
timbertrade.ee

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.